Cum poți pierde lupta pentru puritatea ta sexuală


Două voci se războiesc când vine vorba de puritatea ta sexuală. Dacă ai impresia că lupta pentru puritate este legată doar de aspectul vizual, nu ești pregătit să lupți. Acesta e un război al cuvintelor.

Conform capitolului 2 din Proverbe, cărei voci vom da crezare – în fiecare dimineață, pe parcursul zilei sau noaptea târziu – va determina destinul nostru: ne vom lăsa pradă tentației sau vom putea rezista prin puterea lui Dumnezeu. Prima voce este cea a lui Dumnezeu prezentată în Scripturi:

„Fiule, dacă vei primi cuvintele mele, dacă vei păstra cu tine învăţăturile mele, dacă vei lua aminte la înţelepciune şi dacă-ţi vei pleca inima la pricepere, dacă vei cere înţelepciune şi dacă te vei ruga pentru pricepere, dacă o vei căuta ca argintul şi vei umbla după ea ca după o comoară, atunci vei înţelege frica de Domnul şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu.” (Proverbe 2:1-5)

În timp ce unii sfătuitori doar sugerează: „Fugi departe de femeia care te ademenește”, adevărata înțelepciune te va sfătui: „Fugi și mai departe, înspre Dumnezeu!”

Cum vei reuși să te păzești de „străina care întrebuinţează vorbe ademenitoare” (Proverbe 2:16)? Prin cuvinte hotărâte și apăsate. Nu este singura strategie pe care o poți folosi în a te păstra curat din punct de vedere sexual, dar fără un obicei necruțător al minții și al inimii, oricare altă strategie este sortită eșecului.

Prima voce pe care o auzi

Observăm că omul înțelept nu-și sfătuiește fiul doar să citească Biblia. El trebuie să asculte, să caute, să ceară, să cerceteze și să-și îndrepte inima spre învățăturile ei.

Să ia aminte și să asculte cu mare grijă cu urechile (2:2)

Să caute în mod persistent cu ochii (2:4)

Să ceară și să se roage plin de pasiune cu gura (2:3)

Să cerceteze neobosit cu mâinile (2:4)

Să-și îndrepte inima spre aceste cuvinte (2:1-2)

Pentru a auzi vocea lui Dumnezeu în Scripturi, trebuie să faci mai mult decât doar să citești. O înțelegere corectă a vocii Lui presupune o implicare totală a ființei tale – prin meditare și rugăciune, până când Cuvântul Său va deveni plăcut și de mare preț în ochii tăi („Înţelepciunea va veni în inima ta şi cunoştinţa va fi desfătarea sufletului tău” Proverbe 2:10).

Nimeni nu va fi păzit de ispită sau de căderea în păcat dacă doar va fi pus față în față cu informația corectă. Noi toți avem nevoie de transformare, la fel ca în cazul unei intervenții chirurgicale – de cuvinte suficient de precise care să pătrundă adânc în felul nostru indiferent de trăire, cu multă înțelepciune și putere.

Primește!

Prețuiește!

Ascultă cu atenție!

Îndreaptă-ți inima!

Caută înțelepciunea ca pe o comoară!

Citirea Scripturii este un lucru foarte bun. Dar dacă vei rămâne la atât, nu îți vei hrăni sufletul și nici nu te vei putea păzi de păcat. Când ne dorim mai mult, ne rugăm mai mult și ne implicăm mai mult în citirea Cuvântului, acesta va avea un impact major asupra inimii și vieții noastre, prin Duhul Sfânt.

Nu există scurtături când vine vorba de transformare

Dacă vei căuta înțelepciunea lui Dumnezeu ca argintul „atunci vei înţelege frica de Domnul şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu" (Proverbe 2:5).

Toți acești ‘ATUNCI’ ai Scripturii crează frustrare în inima celor fără judecată care își doresc o răsplătire fără efort. Omul neînțelept își dorește ca Dumnezeu să-i ofere puritate, doar fiindcă a cerut-o cândva. Suntem înclinați să ne mâniem și să protestam împotriva lui Dumnezeu care ne promite că vom primi ceea ce cerem, DACĂ perseverăm în lupta noastră. Dacă trebuie să muncim pentru obținerea unui lucru, ne vine greu să credem că acel lucru este un dar. Până în momentul în care realizăm că efortul nostru este un miracol - ceva ce nu s-ar fi întâmplat niciodată independent de intervenția divină.

Străduința de a-ți găsi împlinirea în Cuvântul lui Dumnezeu este un lucru supranatural - de a-L asculta, a-L căuta, a-L prețui ca pe o comoară. Iar dacă vei căuta înțelepciunea ca argintul, atunci vei înţelege frica de Domnul şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu. Nu doar de a-L cunoaște la fel cum știi legile de circulație sau informații despre istoria națională; ci de a primi o cunoștință plină de frică și afecțiune - spirituală, emoțională și relațională. Astfel vei ajunge să Îl cunoști și vei deveni o nouă persoană în urma cunoașterii Lui.

Cea de-a doua voce

Dacă prețuiești Scriptura, atunci vei înțelege frica de Domnul, vei găsi cunoștința de Dumnezeu și acestea te vor scăpa de nevasta altuia și de femeia străină (Proverbe 2:5,16).

Există trei pași distincți în Proverbe 2, într-o ordine perfectă:

DACĂ, ATUNCI, ASTFEL.

Meditarea asupra Scripturii va trezi în tine o cunoștință plină de teamă și afecțiune față de Dumnezeu, care te va ajuta să te păzești de tentațiile sexuale. Citirea simplă a Bibliei nu ajunge. Nu vei putea să-L cunoști pe Dumnezeu dacă nu-I auzi vocea în adevăratul sens al cuvântului. Iar puritatea sexuală care e satisfăcătoare și durabilă nu va putea fi găsită dacă nu te afli într-o comuniune plină de teamă și bucurie cu Dumnezeu prin Scriptură. Dacă încerci doar să îndeplinești o listă de fapte de supunere, fără a încerca să-L cunoști într-un mod profund pe Dumnezeu, vei pierde orice abilitate de a spune NU ispitei, în mod constant. Tentația este cea de-a doua voce importantă prezentată în capitolul 2 al Proverbelor.

Războiul cuvintelor

Când autorul Proverbelor descrie ‘femeia interzisă’, el o numește “străina care întrebuinţează vorbe ademenitoare” (2:16, 7:5). Mai departe, ea este descrisă astfel: „buzele femeii străine strecoară miere şi cerul gurii ei este mai lunecos decât untdelemnul, dar la urmă este amară ca pelinul” (5:3). Iar în capitolul 22, versetul 14, autorul face următoarea afirmație: „Gura curvelor este o groapă adâncă; pe cine vrea să-l pedepsească Domnul, acela cade în ea”.

Proverbele o menționează pe această femeie de cinci ori în Biblie, iar în patru din acestea ni se prezintă foarte clar felul în care ea poate distruge un bărbat: prin cuvinte. Nu este de mirare că planul lui Dumnezeu pentru puritatea sexuală începe cu ascultarea de Cuvântul Său.

Când ne găsim plăcerea în cuvintele spuse de El și medităm la ele, noi purtăm un război împotriva cuvintelor ademenitoare care duc la moarte. Chiar în societatea noastră care este dominată de vizual, cuvintele rămân câmpul de bătălie al purității sexuale. Orice imagine ilicită șoptește o minciună și face o promisiune pe care nu o poate onora. Prin ascultarea de Cuvântul Domnului și prin cunoașterea Lui, suntem pregătiți să demonstrăm faptul că promisiunile păcatului sexual nu pot fi demne de încredere; sunt chiar respingătoare.

Dumnezeu însă, Își ține toate promisiunile. El ne și avertizează cu privire la pericolul ascultării cuvintelor ademenitoare ale femeii străine: ”Casa ei coboară la moarte şi drumul ei duce la cei morţi: niciunul care se duce la ea nu se mai întoarce şi nu mai găseşte cărările vieţii” (Proverbe 2:18-19). Cu aceeași gură, Dumnezeu ne promite prin Împăratul David: „Îmi vei arăta cărarea vieţii; înaintea Feţei Tale sunt bucurii nespuse şi desfătări veşnice, în dreapta Ta” (Psalmul 16:11).

Care voce îți răsună în minte? În momentele de ispită, două voci se războiesc să-ți câștige inima. Una este ademenitoare, seducătoare și distructivă, iar cealaltă este una suverană, demnă de încredere și care îți oferă răsplătire. Prima te va atrage în pat cu moartea, iar a doua te va așeza în siguranță pe cărarea vieții. Lasă dar ca vocea lui Dumnezeu să vorbească inimii tale – nu doar în momentele ispititoare, ci cu mult înainte ca acestea să apară.

Când să începi să citești?

Majoritatea creștinilor se gândesc să-și deschidă Biblia abia următoarea zi după căderea în păcat. Dacă tot nu au luptat împotriva păcatului până atunci, măcar își liniștesc conștiința crezând că vina lor se va diminua prin citirea Scripturii. Dar capitolul 2 al Proverbelor ne învață că trebuie să ne deschidem Bibliile cu zile, săptămâni, luni și chiar ani înainte ca ispita să apară. Lupta pentru puritatea sexuală începe prin setarea perimetrului câmpului de bătălie în fiecare dimineață.

Capitolul 2 din Proverbe este ca o hartă strategică spirituală pentru tine:

Dacă citești Biblia până vei ajunge s-o iubești și vei dori să i te supui,

Atunci, Îl vei cunoaște pe Domnul într-un mod profund,

Astfel, vei fi păzit de ispită și de căderea în păcat.

Dacă te vei oferi întâi Cuvântului lui Dumnezeu înainte să te oferi păcatului, atunci „înţelepciunea va veni în inima ta şi cunoştinţa va fi desfătarea sufletului tău; chibzuinţa va veghea asupra ta, priceperea te va păzi ca să te scape de calea cea rea, de omul care ţine cuvântări stricate” (Proverbe 2:10-12). Păcatul sexual este cel mai tentant în momentul în care inima ta nu mai găsește plăcere în Cuvântul Domnului. Când dulceața a dispărut. Nu poți să prețuiești Scriptura în timp ce ochii tăi hoinăresc în alte locuri.

Doar dacă îl asculți cu atenție, îl cauți cu îndârjire, îl prețuiești ca pe o comoară și îl citești cu ardoare, atunci Cuvântul lui Dumnezeu va fi atât de dulce pentru urechile și inima ta, încât te va păzi de rău. Dar dacă nu îl vei căuta ca argintul, atunci căderea ta în păcat va fi inevitabilă, mai devreme sau mai târziu.

Sursa - https://www.desiringgod.org/articles/the-morning-before-a-sexual-fall