Memorează Scriptura anul acesta


Când te gândești la memorarea Bibliei, te simți vinovat și învins? Este una dintre acele activități despre care știi că este bună, dar o găsești dificil de împlinit în mod constant – la fel ca rugăciunea, activitatea fizică regulată, obiceiurile alimentare sănătoase sau gestionarea înțeleaptă a banilor?

Odată cu începerea noului an, vreau să te încurajez: poți să memorezi Scriptura anul acesta. Nu este nevoie de o abilitate ieșită din comun sau de un sacrificiu exagerat pentru a întipări Cuvântul lui Dumnezeu în mintea și în inima ta. Ai nevoie însă de o doză de pasiune, disciplină și persistență.

Dar, înainte de a da câteva sfaturi cu privire la memorarea Scripturii, trebuie să abordăm trei dintre principalele motive pentru care creștinii nu memorează în mod consecvent Cuvântul lui Dumnezeu.

1. “Nu am timp!”

Îți administrezi cu înțelepciune timpul pe care Dumnezeu ți-l oferă? Pentru a răspunde corect la această întrebare, poți să te folosești de o grilă de gestionare a timpului, cum este cea de mai jos:

Dacă ești un caz tipic, atunci îți dorești să petreci mai mult timp în cadranul 2 (Lucruri importante, dar mai puțin urgente), dar de fapt, te afli cea mai mare parte a timpului în cadranele 1 (Lucruri importante și urgente) și 3 (Lucruri neimportante, dar urgente). Ceea ce este urgent, va determina acțiunile tale. Iar când te simți presat să îndeplinești sarcini urgente, obișnuiești să te retragi în cadranul 4 (Lucruri neimportante și mai puțin urgente).

Poate ți-ai consumat timpul stând pe internet - un video cu o pisică, o poveste bună, așa-numitele "știri de ultimă oră" despre o celebritate de care nu-ți pasă mai deloc. Mass-media poate fi ca un magnet care te atrage constant în cadranul 4 și te menține acolo mai mult decât ți-ai dori de fapt să rămâi.

De aceea, când vine vorba de productivitate, speakerii motivaționali spun că întotdeauna ar trebui să faci mai întâi lucrurile importante. Stephen Covey - om de afaceri American, speaker și autor al cărții “Șapte obiceiuri ale celor mai eficienți oameni” - a demonstrat practic de multe ori acest lucru în seminariile sale (Demonstrația poate fi vizionată aici).

El s-a folosit de imaginea unui vas alături de niște pietre de diferite mărimi. Pietrele trebuie așezate în vas în așa fel încât să nu rămână niciuna pe dinafară. Pietrele cele mai mari reprezintă lucrurile specifice cadranului 2 – importante dar mai puțin urgente. Experimentul are în vedere folosirea ordinii corecte în care pietrele sunt introduse în vas, în funcție de relevanța și importanța atribuită lor. Singurul mod prin care toate pietrele de mărimi, respectiv importanțe diferite pot fi introduse în vas, este de a acorda întâietate celor mai mari, urmând ca mai apoi să fie introduse pietricelele cele mai mici.

Acordând o atenție prea mare lucrurilor mai puțin importante, nu vom reuși să îndeplinim sarcini care sunt cu adevărat valoroase.

Pentru un creștin, memorarea Bibliei se regăsește în cadranul 2 - important, dar nu urgent. Iată câteva motive* pentru care strângerea Cuvântului lui Dumnezeu în mintea noastră este atât de importantă:

 • Mintea ta va fi reîmprospătată și vei putea înțelege perspectiva lui Dumnezeu

 • Vei începe să meditezi la textul învățat, frază cu frază, și astfel vei primi lumină

 • Vei începe să înțelegi nuanțe diferite ale textului: cald, încurajator, săgetător, amenințător, sobru, triumfător

 • Vei înțelege contextul literar al scrierii, vei deveni familiar cu textul și vei fi în stare să articulezi ideile principale prezentate acolo

 • Vei găsi ajutor în lupta cu păcatul

 • Vei primi autoritate în învățătura pe care o dai altora și vei putea să oferi sfaturi mult mai precise și cu o mai mare putere. Vei fi în stare să sfătuiești pe alții printr-o învățătură sănătoasă

 • Vei fi în stare să citezi pasaje din Scriptură uitându-te în ochii celor cu care vorbești – un mod extraordinar de puternic prin care cei care te ascultă pot fi captați de frumusețea Cuvântului

 • Te va păzi de comiterea greșelilor mari sau mici

 • Rugăciunea ta va fi schimbată. Cuvântul lui Dumnezeu te învață cum să te rogi. De asemenea, te poți ruga prin recitarea Scripturii, în special când nu o ai la îndemână – de exemplu, la volan, în timp ce alergi sau faci activități casnice, și mai ales în timpul rugăciunilor publice

 • Îți va întări mintea. Memorarea funcționează ca un exercițiu fizic. Mintea ta va deveni mai puternică, mai ageră și mai sănătoasă

 • Și nu în ultimul rând, vei ajunge să prețuiești Cuvântul lui Dumnezeu într-un mod diferit

Dacă într-adevăr crezi că memorarea Bibliei este importantă, atunci această practică ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică. Este un obicei care se regăsește printre pietrele mari.

2. “Nu simt că îmi doresc să memorez Biblia!”

De multe ori nu simțim că vrem să facem ceea ce ar trebui să facem. Copiii nu simt întotdeauna o dorință aprinsă pentru a-și face temele sau treburile de uz casnic. Dar părinții încearcă să-și învețe copiii să îndeplinească responsabilitățile lor specifice, în mod consecvent. Părinților, de asemenea, nu le vine întotdeauna foarte ușor să își disciplineze copiii cu răbdare când aceștia sunt neastâmpărați. Dar această practică este alimentată de credincioșia plină de dragoste a unui părinte. Un angajat s-ar putea să nu își dorească să muncească în fiecare zi, deși este perfect sănătos și nu îl împiedică nimic. Dar oamenii responsabili muncesc, indiferent dacă își doresc sau nu acest lucru.

Eu, personal, nu găsesc mereu în mine un impuls natural pentru a respecta un plan regulat de antrenamente de forță sau de mâncat sănătos, dar am făcut-o în mod constant în ultimul an și jumătate. Acum, acest plan regulat s-a întipărit în rutina mea, devenind ceva automat și un lucru din ce în ce mai plăcut. Știu că îmi face bine, mă simt mai bine și îmi îmbunătățește cu mult nivelul de sănătate și energie, astfel pot duce la îndeplinire mult mai ușor diferite sarcini.

Este nevoie de disciplină pentru a face ceea ce nu simțim întotdeauna că vrem să facem. O modalitate strategică de a aborda aceste activități este să ne dezvoltăm rutine sănătoase, ceea ce în final ne va aduce bucurie.

Noi existăm pentru a-L glorifica pe Dumnezeu, bucurându-ne în El întotdeauna. Iar Dumnezeu este cel mai glorificat, în momentul în care noi ne vom găsi cea mai mare împlinire în El. Memorarea Scripturii este una dintre cele mai bogate căi prin care Dumnezeu ne va umple viața de împlinire.

Principalul motiv pentru a memora Biblia nu este de a acumula cât mai multe cunoștințe în creierul nostru, ci de a găsi bucurie în Dumnezeu. Rugăciunea, citirea și memorarea Scripturii sunt discipline spirituale sau mijloace prin care avem parte de har. Sunt activități pe care Dumnezeu le-a creat pentru a ne bucura de El.

3. “Mi se pare greu să memorez Biblia!”

Îți cunoști ziua de naștere? Numărul de telefon? Adresa? Există anumite lucruri pe care le-ai memorat deja. Unele informații le ții minte fără să vrei - cum ar fi rețetele pe care le folosești cel mai des, statistici despre echipele și jucătorii tăi preferați, informații biografice despre actorii tăi preferați, despre diferite persoane publice sau părți din reclame pe care le-ai auzit frecvent în copilărie.

Dumnezeu ți-a dat o minte uimitoare care are această capacitate de memorare. Mintea este ca un mușchi, iar memorarea este un exercițiu mental. Memorarea face ca mintea ta să fie mai puternică, mai clară și mai energică. Și cu cât lucrezi mai mult la memorare, cu atât ți se va părea mai ușor să înveți texte pe de rost.

Memorarea pasajelor biblice este o muncă grea, dar nu imposibilă. O poți face.

Ce trebuie să fac?

1. Începe cu pași mici. Mai puțin este întotdeauna mai bun decât nimic - chiar dacă petreci doar 60 de secunde pe zi memorând. Nu vei reuși să alergi un maraton din prima, dar poți să începi de azi cu pași mărunți să recunoști pista de alergare.

2. Alege-ți un plan realizabil. Poți memora o carte întreagă, dar scurtă a Bibliei (cum ar fi Efeseni, Filipeni, Iacov) sau doar un pasaj (de exemplu un capitol) dintr-o carte a Bibliei (Psalmii, Matei 5-7, Romani 8 sau Apocalipsa 21-22). De asemenea, poți memora o colecție de pasaje care îți aduc bucurie, liniște, uimire sau care te ajută să te lupți cu un anumit păcat (mânie, deznădejde, amărăciune, lăcomie, lipsa bucuriei, lene, poftă, mândrie, etc).

3. Respectă acest plan. Pune-ți deoparte un anumit timp în care în fiecare zi să memorezi Biblia. Fii consecvent. În medie, durează aproximativ 66 de zile pentru ca un comportament să devină obicei.

4. Memorează împreună cu cineva, cu un prieten sau un grup de prieteni din biserica ta.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, poți să memorezi în mod constant Biblia în acest an.

Dumnezeu să fie cu tine!

Sursa - https://www.desiringgod.org/articles/you-can-memorize-scripture-this-year

*https://www.thegospelcoalition.org/article/14-reasons-to-memorize-an-entire-book-of-the-bible/