Moș Crăciun – tragic sau inofensiv?

Pentru credincioși, după Ziua Paștelui, Crăciunul ar trebui să fie cea mai fericită zi din an. De ce după Ziua de Paște? Fiindcă Vinerea Mare și Dimineața Învierii reprezintă scopul Crăciunului. Moartea și învierea lui Hristos sunt motivul pentru care există Sărbătoarea Nașterii Lui. Crăciunul nu este decât mijlocul prin care salvarea păcătoșilor a putut fi posibilă în Dimineața Învierii.

Isus a venit de Crăciun „să caute şi să mântuiască ce era pierdut” (Luca 19:10). Isus a venit în lume de Crăciun “ca să mântuiască pe cei păcătoşi” (1 Timotei 1:15). De Crăciun, Isus a venit “să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi” (Marcu 10:45). Isus n-a venit să cheme „la pocăinţă pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoşi” (Matei 9:13). În ziua de Crăciun, „Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului” (1 Ioan 3:8). Isus a coborât de Crăciun „pentru ca prin moarte, să nimicească pe cel ce are puterea morţii, adică pe diavolul, şi să izbăvească pe toţi aceia care, prin frica morţii, erau supuşi robiei toată viaţa lor” (Evrei 2:14,15).

Așadar, nașterea Fiului omului și a lui Dumnezeu deopotrivă, este pur și simplu uluitoare și glorioasă, dar și infinit de reală și serioasă – o revărsare a Veștii Bune! Îngerul a numit-o „O veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul” – o mare bucurie, nu orice fel de bucurie!

Întrebarea care se ridică acum este: Cum ar putea să ne treacă prin minte măcar, să oferim copiilor noștri un bol cu terci de ovăz când le este pregătit cel mai gustos ospăț? De ce le-am oferi un Moș Crăciun când ei pot să-L aibă pe Însuși Fiul lui Dumnezeu? Mi se pare de-a dreptul uluitor cum creștinii sunt dispuși să distragă atenția copiilor de la Dumnezeul Universului coborât pe pământ ca să-i salveze. Cu greu îmi găsesc cuvintele când meditez la o asemenea realitate. Nu doar că Moș Crăciun este o înșelătorie, iar Isus este infinit mai valoros și adevărat, dar în comparație cu Isus, acest Moș Crăciun nu este decât vrednic de milă și compătimire. Iar copiii ar trebui ajutați să înțeleagă acest adevăr!

  • Moș Crăciun poate oferi doar lucruri pământești, nimic etern, nimic ce poate dăinui. Isus, în schimb, oferă bucurie veșnică. O bucurie care întrece orice satisfacție de moment.

  • Moș Crăciun poate oferi daruri numai pe baza faptelor bune. „El știe când dormi, știe când ești treaz, știe dacă ai fost bun sau rău, așa că, fii bun pentru a primi bunătățile Moșului.” Asta nu este decât o religie bazată pe fapte. Isus însă, oferă totul, inclusiv pe Sine, doar prin har, în mod liber – prin credință!

  • Existența lui Moș Crăciun este discutabilă. Isus este mai real decât acoperișul casei tale.

  • Moș Crăciun apare o dată pe an. Isus promite: „Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului” (Matei 28:20). Spune-i copilului tău: El te veghează noaptea când dormi. El este cu tine când te trezești dimineața. El te va însoți mâine la școală. Dacă mama și tata nu vor mai fi, El nu te va părăsi, ci va rămâne lângă tine. Moș Crăciun, în schimb, nu poate promite aceste lucruri.

  • Moș Crăciun nu este capabil să rezolve nicio problemă. Isus a rezolvat cea mai grea problemă a omenirii – problema păcatului și separarea noastră de Dumnezeu. Doar Isus poate restaura o viață zdrobită, oferind speranță eternă. Copiii noștri trebuie să afle lucrul acesta de Crăciun.

  • Moș Crăciun nu este relevant pentru multe din culturile lumii. Isus este Împăratul împăraților, Domnul domnilor și Domnul omenirii întregi.

  • Moș Crăciun va fi uitat într-o zi, dar „Isus Hristos este același ieri, azi și în veci” (Evrei 13:8).

Nu este vorba de o competiție aici. Nu pot sa înțeleg de ce un părinte – care Îl cunoaște, Îl iubește și Îl prețuiește pe Isus – ar alege să-L scoată pe Sărbătorit din peisaj și să-l introducă pe acest Moș, celebrându-l tocmai de Crăciun. Acest bătrân inventat este irelevant, nesemnificativ și nu are nimic de-a face cu nașterea Salvatorului.

Sfatul meu este să ne dăm toate silințele să oferim copiilor noștri cele mai fermecătoare surprize care sunt înrădăcinate în adevărata însemnătate a Crăciunului. De la decorațiuni și până la cântece, dați-vă toată silința să-L faceți pe Isus cunoscut celor mici.

Iar dacă vestirea acestui Isus vă va fura bucuria, atunci sunteți departe de a-L cunoaște!

Sursa - https://www.desiringgod.org/interviews/santa-claus-harmless-fun-or-tragic-distraction