Cinci motive pentru care ai nevoie de prieteni adevărați

Pe tot parcursul carierei sale de asistentă medicală, scriitoarea australiancă Bronnie Ware, mărturisește că în timp ce îngrijea de cei care își trăiau ultimele zile, a auzit în repetate rânduri cinci regrete pe care aceștia le exprimau mereu și mereu. Dar care să fi fost unul dintre cele mai profunde regrete ale celor ce se aflau pe moarte? Neglijarea prieteniilor adevărate. Pe paturile noastre de moarte, cei mai mulți dintre noi își vor dori să fi petrecut mai mult timp cu prietenii, și într-un mod mai profund.

Lumea de azi cunoaște o foamete după prietenii adevărate. Pe măsură ce individualismul câștigă teren, calitatea relațiilor interumane scade. Am început să înlocuim legăturile dintre noi cu iluzii digitale. Studiile sociale cele mai recente indică faptul că există din ce în ce mai puține prietenii adevărate. Cei mai mulți nu se simt singuri, dar când se opresc și se gândesc serios la profunzimea relațiilor din viața lor, realizează că sunt mai izolați decât credeau inițial.

Aș dori ca oricine citește aceste rânduri, să-și trăiasca restul zilelor apreciind în mod corect acest dar al prieteniei adevărate. Dar înainte, trebuie să cunoaștem de ce legăturile de prietenie sunt atât de importante. Merită tot efortul nostru?

1. Pentru că suntem oameni

Suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu nu este singuratic – Tatăl există din eternitate într-o tovărășie de dragoste perfectă cu Fiul și cu Duhul Sfânt. Tocmai din acest motiv „nu este bine ca omul sa fie singur” (Geneza 2:18). Dumnezeul nostru triun ne-a creat pentru a-I reflecta frumusețea, iar o implicație puternică a acestui adevăr este că regăsim în noi nevoia de o plinătate relațională cu alți oameni.

Creatorul Universului a pus în noi înșine dorul după o tovărășie adevărată. Avem nevoie de ea pentru a trăi o viață împlinită.

2. Pentru că prietenia este una dintre cele mai înalte fericiri pământești

Jonathan Edwards a reflectat deseori la bucuria autentică. El făcea legatura între bucurie și prietenie în felul următor: „Starea de bine și fericire a societății este prietenia. Este cea mai înaltă formă de bucurie a tuturor agenților morali.”

Edwards a fost un cugetător iscusit. Mereu atent cu cuvintele sale. Un pastor și un teolog dedicat slujirii sale. Când citesc rândurile scrise de el mă gândesc unde s-a pierdut sensul acestor cuvinte? De ce nu ne mai gândim și nu mai vorbim despre prietenie în felul acesta?

Edwards nu este singurul. Alți eroi ai credinței i s-au alăturat în acest crez, declarând:

  • Sf. Augustin: „Există două lucruri esențiale în lumea aceasta – viața și prietenia. Amândouă ar trebui să fie prețuite la cel mai înalt nivel; niciodată neglijate.”

  • John Newton: „Nu există împlinire pământească mai mare ca și împlinirea unei prietenii adevărate.”

  • C.S.Lewis: „Prietenia este cel mai mare câștig lumesc. Fără îndoială, pentru mine este cea mai mare fericire a vieții pământești.”

Am pierdut ceva din acest mister al fericirii experimentat pe plan orizontal cu cei de lângă noi și pe plan vertical cu Dumnezeu Însuși. Dar, avem o șansă măreață de a recupera această moștenire uitată.

3. Pentru că nu vom reuși singuri

Dumnezeu este Cel care ne atrage spre credință. Tot El este Cel care ne va păstra și ajuta să creștem în credință („Acela care a început în voi această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos.” - Filipeni 1:6). Există diferite mijloace pentru a-Și îndeplini scopul acesta, iar unul dintre instrumentele pe care le folosește sunt oamenii.

Autorul cărții Evrei ne cheamă să ne „îndemnăm unii pe alții în fiecare zi” (Evrei 3:13) și să ne încurajăm unii pe alții (Evrei 10:25). Tu și eu avem nevoie de relații de încredere în care să fim în stare să dăm socoteală unii altora în mod intenționat despre viața noastră. Adevărata prietenie este cadrul perfect și o legătură de afecțiune care îi ajută pe credincioși să înainteze în credință prin încredere și adevăr.

Misiunea lui Frodo de a duce inelul la Mordor nu ar fi putut fi îndeplinită niciodată fără ajutorul lui Sam.

4. Pentru că legătura sinceră de prietenie ne înjumătățește povara

Avem nevoie de tovarăși care să rămână lângă noi în zilele de durere și descurajare. Avem nevoie de ei ca să ni se amintească de inima plină de compasiune a lui Dumnezeu față de cei păcătoși și de cei aflați în suferință. Ei sunt întruchiparea lui Hristos.

Unul dintre cele mai frumoase daruri pe care ni le putem oferi unii altora în zilele de deznădejde, este prezența și tovărășia prietenească.

J.C.Ryle spunea în 1878: „Lumea aceasta este plină de durere, fiindcă este plină de păcat. Un loc întunecos, singuratic și plin de dezamăgire. Cea mai strălucitoare rază de soare se află într-un prieten. Prietenia adevărată ne ușurează poverile și ne înmulțește bucuriile.” (Cel mai bun prieten). Cei mai mulți dintre noi sunt împovărați peste măsură, purtându-și poverile singuri. Adevărații prieteni ne înjumătățesc durerile doar prin simpla lor prezență și prin cuvintele potrivite.

5. Pentru că prietenia ne vorbește despre semnificația Universului

Relațiile dintre noi ne duc cu gândul la finalul existenței noastre. Dumnezeu nu doar că ne-a împăcat cu Sine prin Hristos, ne-a și făcut prietenii Săi („Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi. Voi sunteţi prietenii Mei dacă faceţi ce vă poruncesc Eu. Nu vă mai numesc robi, ci v-am numit prieteni.” - Ioan 15:13-15).

Ne-a salvat pentru a-L glorifica prin împlinirea pe care o găsim în tovărășia nesfârșită cu El. Ne îndreptăm către o eternitate petrecută în prezența Lui și a tuturor celor pe care i-a făcut prieteni cu Sine, prin Hristos.

Prietenia este deci un mijloc prin care ne reamintim de cruce și de cel mai măreț act de dragoste pe care istoria l-a cunoscut vreodată. Isus a spus: „v-am numit prieteni” (Ioan 13:15).

Crucea este expresia cea mai puternică de sacrificiu și dragoste, iar Isus dorește pentru noi să înțelegem prietenia ca un sacrificiu izvorât din dragoste pentru cei de lângă noi. Momentul istoric în care vedem gloria lui Dumnezeu strălucind cel mai puternic este în cadrul celui mai sincer act de prietenie înfăptuit pentru noi oamenii, la cruce.

Haideți să-L prețuim pe Dumnezeu deasupra tuturor prieteniilor noastre, să-I mulțumim Lui pentru toți prietenii adevărați pe care-i avem, și să-I experimentăm dragostea prin aceste relații.

Este indiscutabil – prietenii adevărați sunt greu de găsit și de păstrat. Cred că fiecare dintre noi la un moment dat a experimentat dezamăgirea și suferința cauzată de oameni pe care-i credeam prietenii noștri.

Dar aceste cinci motive ne arată de ce tovărășia oamenilor potriviți, în ciuda dezamăgirilor și lacrimilor, merită tot efortul nostru.

Care sunt pașii pe care îi vei urma pentru a cultiva prietenii profunde și de calitate? În primul rând, identifică câțiva oameni din viața ta și propune-ți să petreci timp cu ei. Sau contactează prietenul acela vechi cu care ai pierdut legătura din diverse motive. Odată ce ai făcut asta, îndreptați-vă conversațiile dincolo de subiecte superficiale, în apele cele mai profunde ale vieții. Împrospătează și menține prieteniile adevărate prin afirmații și vorbe de încurajare.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, haideți să ajungem ceasul morții fără regretul prieteniilor neîmpărtășite.

Sursa - https://www.desiringgod.org/articles/you-wont-make-it-alone