Așteaptă să ai o relație până când ești în stare să te căsătorești


Când ar fi cel mai potrivit ca doi tineri să înceapă să aibă întâlniri? Cei mai mulți dintre noi vor răspunde la întrebarea aceasta gândindu-se la propria experiență. Cu toții cunoaștem riscurile ridicate ale unei iubiri – despărțiri dureroase, trădări șocante, respingeri neașteptate, inimi frânte, păcate sexuale – acestea sunt durerile dragostei care nu a pășit niciodată spre altar.

Și totuși, de ce mulți dintre noi s-au avântat sau se avântă așa de ușor în această mare învolburată a dating-ului? Pentru că, în cele mai multe din cazuri, Vrăjmașul nostru maschează aceste riscuri, în ceva foarte plăcut (“Satan, acela care înşală întreaga lume”Apocalipsa 12:9).

El prezintă romantismul ca pe un lucru indispensabil pentru a avea o viață bună și înfățișează orice alt lucru frumos al vieții ca fiind gol și lipsit de sens în comparație cu acesta. În același timp, valorifică dorințele noastre și ne face să credem că trebuie să iubim pentru a simți că trăim cu adevărat; că cele mai mari plăceri și cele mai profunde experiențe le întâlnim doar în cadrul unei relații amoroase. Suntem tentați de Cel Rău să ne angajăm în relații nepotrivite mult prea devreme, pentru că el cunoaște efectul pe care aceste legături le au asupra noastră.

Eu am avut prima mea „prietenă” în clasa a șasea, primul meu sărut în vara aceluiași an (cu o altă fată), iar mai apoi câte o nouă iubită în fiecare an de liceu. Mult prea devreme am fost preocupat să găsesc afecțiune, siguranță și intimitate din partea unor fete, și nu din partea Dumnezeului meu. Anii tinereții mele au fost caracterizați de un șir lung de relații care erau prea serioase pentru vârsta mea, prea lungi, prea profunde și care s-au sfârșit prea dureros. M-am trezit rostind “Te iubesc” mult prea devreme, în timp ce diavolul era martor la istoria relațiilor mele, bucurându-se de fiecare minut al greșelilor pe care le-am făcut.

De ce ar trebui în primul rând ca cineva să aibă o relație?

Războiul spiritual care se dă împotriva inimilor noastre este cât se poate de real, iar miza este mare, așa că este destul de important să ne punem întrebarea de ce noi, sau oricine altcineva, ar trebui să aibă o relație. De ce mi-am permis să am o prietenă cât timp eram adolescent sau chiar la vârsta de 18 ani?

Toți ne dorim să fim fericiți, să aparținem cuiva și să fim apreciați. Ne imaginăm că cele mai adânci nevoi ale noastre vor fi împlinite în cadrul intimității cu un băiat sau o fată specială. Vrem ca inimile noastre să bată nebunește pentru cineva. Romantismul și misterul relațiilor par să ascundă cele mai înalte culmi ale plăcerii și ale prieteniei. Tânjim să facem parte din viața cuiva, să-i aparținem și să fim iubiți. Vrem ca existența noastră să conteze, să facem o diferență și să nu ne irosim viețile.

Cei mai mulți au relații pentru că doresc să-și împlinească aceste nevoi prin dragoste, însă nu sunt nici pe departe pregătiți de căsătorie luând în considerare vârsta, educația, maturitatea și nu în ultimul rând statutul lor economic. Suntem în căutarea fericirii pe care credem că o vom afla în romantism.

Ce aș face diferit dacă aș fi din nou tânăr?

Dacă aș putea să dau timpul înapoi, nu aș mai avea relații în adolescență sau în liceu; nici chiar în primii ani de facultate. Aș aștepta până aș fi capabil, din toate punctele de vedere, să mă căsătoresc.

Această descoperire a început să ia contur în mintea mea în momentul în care am înțeles diferențele majore dintre dating și căsătorie. Un cuplu care se află în stadiul de întâlniri romantice poate să aibă impresia uneori că se aseamănă unui cuplu căsătorit, dar nu va putea ajunge niciodată la adevărata însemnătate a celui din urmă. Înțelegerea adevărată a diferențelor distincte dintre cele două tipuri de cupluri ne va ține departe de suferință și eșec.

Cel mai mare câștig din viața oricui, indiferent de statusul relațional, este să-l cunoască pe Hristos, să fie cunoscut de El, să-L iubească și să fie iubit de El.

Cel mai mare câștig în cadrul căsătoriei este experimentarea intimității dintre soți după modelul dragostei lui Hristos pentru biserica Sa – o dragoste jertfitoare, care se leapădă de sine și urmărește binele celuilalt, care iubește și primește iubire în schimb.

Cel mai mare câștig în cadrul unei relații este obținerea clarității asupra căsătoriei și asumarea responsabilității care duce la căsătorie, avându-L în toate ca model pe Hristos.

Intimitatea romantică poate fi în siguranță doar în contextul căsătoriei, iar căsătoria este în siguranță doar când există o cunoaștere clară a ceea ce presupune acest legământ. Dacă cineva vrea să experimenteze și să se bucure de această intimitate care imită dragostea Cristică, va trebui să se căsătorească. Și dacă vrea să se căsătorească, trebuie să-și dea silința să înțeleagă ce anume presupune căsnicia.

Relația poate să aștepte

Din punct de vedere legal (cel puțin în Statele Unite), un cuplu se poate căsători doar când cei doi au împlinit 18 ani. Dincolo de problema vârstei, fiecare ar trebui să își pună întrebări serioase privitoare la maturitate și stabilitate – Este prietenul sau prietena mea suficient de matur/ă ca să aibă o idee despre ce înseamnă să fii soț sau soție pentru următorii cincizeci de ani? În primul rând, m-am maturizat eu suficient de mult? Va fi unul dintre noi sau amândoi în stare să susțină o familie din punct de vedere financiar? Credincioșia lui sau a ei a fost încercată destul, astfel încât să se fi dovedit a fi una reală?

Unii, fără îndoială, vor respinge acest sfat; sunt sigur că și eu m-aș regăsi printre ei. Trebuie să recunoaștem că toți avem impresia că nu este nimic în neregulă să avem relații înainte de căsătorie – dar asta nu înseamnă că așa trebuie să fie. Nu ne putem angaja în relații serioase dacă nu ne punem problema căsătoriei.

Așteaptă să ai o relație până în momentul în care tu și persoana pe care îți dorești s-o iubești, vă puteți căsători. Sfatul meu este să aștepți până când tu și cel de lângă tine ați avea posibilitatea s-o faceți în următoarele 18 luni. Asta nu înseamnă s-o și faceți în această perioadă de timp. Partea importantă este că ați putea, din momentul în care Dumnezeu îți face de cunoscut voia și timpul Lui. Nu vei găsi menționată această perioadă de timp nicăieri în Scriptură, astfel că nu ar trebui s-o tratezi ca pe o poruncă. Dar poți s-o folosești pentru a verifica – împreună cu Domnul, cu părinții și cu prietenii tăi apropiați – dacă este înțelept și sigur să îți oferi inima persoanei față de care ești interesat.

Ce să faci în timp ce aștepți

Dacă ai fost sfătuit să aștepți până la o stare de maturitate ridicată, asta nu înseamnă că trebuie să stai cu mâinile încrucișate, nefăcând nimic. Viața nu înseamnă doar dragoste și romantism. În momentul de față, viața noastră ar trebui să fie despre Isus – dragostea și planul Lui specific pentru fiecare – indiferent dacă suntem singuri sau căsătoriți, indiferent dacă avem 16 sau 60 de ani.

Dumnezeu are pregătite pentru tine mult mai multe lucruri decât o relație îți poate oferi. El vrea să se implice în viața și tinerețea ta în mod concret. Vrea să te folosească pe tine și talentul tău pentru a schimba viața altor oameni. Dacă voia Lui pentru tine este să te căsătorești, El vrea să te pregătească de pe acum pentru a deveni un partener puternic și plin de afecțiune. Vrea să arate și altora, prin bucuria ta, unde trebuie să caute fericirea.

Nu ai nevoie de un prieten sau de o prietenă pentru a experimenta planurile lui Dumnezeu pentru anii tinereții tale. Așa că, dacă nu e nevoie să te implici într-o relație de pe acum, atunci ce anume trebuie să faci?

1. Fii pentru ceilalți un exemplu de curaj și de credință

„Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie.” (1 Timotei 4:12)

Poate încă nu ai ajuns vârsta legală pentru a vota sau a conduce, dar asta nu înseamnă că nu poți trăi în așa fel încât să spui celor din jur despre Isus.

Limbajul tău – fie prin cuvinte sau prin atitudine – față de familia și prietenii tăi, spune ceva despre Dumnezeul tău.

Comportamentul tău – deciziile pe care le iei zilnic cu privire la ce trebuie sau nu să faci, felul în care te confunzi sau nu cu lumea – transmite celor de lângă tine ceva despre Dumnezeul tău.

Dragostea ta – felul în care îi tratezi pe oamenii din viața ta – spune ceva despre felul în care ai simțit dragostea lui Dumnezeu față de tine.

Curăția ta – angajamentul pe care l-ai luat să te încrezi în Dumnezeu și în Cuvântul Lui, să-L prețuiești mai presus de orice plăcere și experiență prematură – propovăduiește o evanghelie celor înrobiți de poftele lor.

2. Trăiește pentru a sluji, nu pentru a fi slujit

“Ca nişte buni ispravnici ai harului lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit. Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. Dacă slujeşte cineva, să slujească după puterea pe care i-o dă Dumnezeu, pentru ca în toate lucrurile să fie slăvit Dumnezeu prin Isus Hristos.” (1 Petru 4:10, 11)

Mulți tineri sunt atât de preocupați de propriile lor nevoi și dorințe, încât sunt orbi față de nevoile celor de lângă ei. Ca tânăr ești capabil de mult mai mult decât să îți petreci timpul cu social media, shopping sau jocuri video. De exemplu, uită-te la adolescenții care participă la Jocurile Olimpice – cei de 15, 16 ani – care câștigă medalii de aur, concurând cu cei mai buni adversari din lume.

Cum ar fi dacă ai folosi talentele pe care Dumnezeu ți le-a însușit ca să faci o diferență în viața cuiva? Ai putea, de exemplu, să slujești pe cei mai tineri decât tine printr-o lucrare de mentorare sau să răspunzi nevoilor celor care au nevoie de ajutor. Ești mult mai capabil decât ceea ce lumea așteaptă de la tine. Trăiește în așa fel încât “în toate lucrurile să fie slăvit Dumnezeu prin Isus Hristos”, și prin tine.

3. Străduiește-te să devii un viitor partener de căsătorie după voia lui Dumnezeu

“Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului. După cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile.

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească. Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta se iubeşte pe sine însuşi. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica.” (Efeseni 5:22-29)

Cei mai mulți dintre noi au o dorință înnăscută pentru căsătorie, dar niciunul nu se naște pregătit pentru ea. Chemarea pentru a-ți iubi soțul sau soția este o chemare la o viață trăită după standardul pe care Dumnezeu L-a setat – Dumnezeu Însuși coborât în trup ca să moară pentru mireasa Lui, Biserica. Instinctul natural al oricărui om nu este nicidecum să moară față de sine de dragul altei persoane.

Până în momentul în care vei fi pregătit să ai o relație, Dumnezeu te va învăța cum să iubești, transformând mintea ta, de la un stadiu la altul („Noi toţi privim cu faţa descoperită ca într-o oglindă slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.” – 2 Corinteni 3:18).

4. Uimește-i pe cei de lângă tine cu bucuria ta în timp ce aștepți

“Nu încetăm să ne rugăm pentru voi şi să cerem să vă umpleţi de cunoştinţa voiei Lui, pentru ca astfel să vă purtaţi într-un chip vrednic de Domnul, ca să-I fiţi plăcuţi în orice lucru, aducând roade în tot felul de fapte bune şi crescând în cunoştinţa lui Dumnezeu, întăriţi cu toată puterea, potrivit cu tăria slavei Lui, pentru orice răbdare şi îndelungă răbdare cu bucurie.” (Coloseni 1:9-11)

Nu trebuie să ne uităm foarte departe pentru a vedea persoane singure pline de amărăciune, care își plâng singurătatea în timp ce toți ceilalți au întâlniri și relații. Este mult mai greu să găsești tineri care își cunosc locul, identitatea, au aflat bucuria și siguranța în altă parte.

Surprinde-ți prietenii și cunoscuții prin starea ta de mulțumire în timp ce aștepți plin de bucurie să ai o relație, până în momentul în care vei fi pregătit să te căsătorești, pentru că deja ai primit toate lucrurile de care ai nevoie, în Dumnezeu Însuși.

Sursa - https://www.desiringgod.org/articles/wait-to-date-until-you-can-marry