Cum să-ți ruinezi viața la 20 de ani


Nimeni nu și-a planificat vreodată să-și ruineze viața. Nimeni nu face din eșec un scop în viață, sau o hotărâre luată la început de an, sau un alt punct regăsit pe lista unui plan pe următorii cinci ani. Copiii nu visează să devină alcoolici. Studenții nu merg la cursuri pentru a învăța cum să falimenteze. Mirii nu pășesc spre altar cu dorința ca, în viitor, căsătoria lor să se destrame.

Totuși, viețile multora sunt ruinate. Și asta se datorează alegerilor pe care le-au făcut cândva. Cele mai importante decizii trebuie luate când suntem relativ tineri – suficient de maturi ca să fim în stare să luăm decizii importante, dar prea tineri, pentru că aceste decizii pot avea consecințe dezastruoase asupra vieții noastre. Cu alte cuvinte, acestea sunt deciziile adulților tineri.

Dar cum putem evita luarea deciziilor greșite? Putem începe prin îndreptarea atenției noastre către înțelepciunea lui Dumnezeu, rostită prin Împăratul Solomon. Deși Solomon s-a confruntat cu provocări majore în viață, el a fost unul dintre cei mai înțelepți oameni care au trăit vreodată, iar noi avem acces la cele mai bune sfaturi ale sale în cartea Proverbelor.

În continuare, voi expune șapte moduri prin care îți poți distruge viața cât încă ești tânăr, bazându-mă pe opusul sfaturilor lui Solomon. În același timp, voi oferi câte o soluție la fiecare punct, cu ce trebuie să faci în schimb, pentru ca viața ta să aibă un sfârșit triumfător.

1. Fă doar ceea ce-ți dorești

Aceasta a fost cea mai mare minciună pe care am crezut-o și eu când aveam vreo 20 de ani. Am crezut că pot să fac tot ce vreau și totuși să trec drept nevinovat. Mă gândeam: “Sunt tânăr și oricum nu încurc pe nimeni.” Dar de atunci, am învățat total altceva.

În momentul de față te afli în mijlocul unui proces de devenire a ceea ce vei fi într-o bună zi. Chiar acum tu te pregătești pentru a fi un extraordinar partener, părinte, angajat, prieten sau pentru a fi exact opusul. Tot ce faci acum te va conduce pe una dintre aceste căi.

“Omul lesne crezător crede orice vorbă, dar omul chibzuit ia seama bine cum merge.” (Proverbe 14:15)

Sfat – Acționează așa cum dorește Dumnezeu!

2. Trăiește fără griji, neluând seama la posibilitățile tale

Orașul în care locuiesc este recunoscut pentru inventarea expresiei 30k millionaire, care nu înseamnă altceva decât o persoană ce câștigă de pe urma unei slujbe care nu necesită facultate sau o pregătire specială, dar care își cheltuie venitul pe lucruri care îl fac să pară un milionar, când în realitate abia își duce traiul, datorită alegerilor sale financiare nechibzuite.

Dacă trăiești “viața bună” acum, fără să te gândești responsabil la viitor, cu siguranță vei fi unul din acei oameni care este îngrijorat din cauza problemelor financiare, datoriilor sau lipsei unui loc de muncă stabil. Cunosc mulți oameni care încă plătesc pentru experiențele lor din tinerețe, la mult timp după ce recompensa imediată a fost uitată.

„Bogatul stăpâneşte peste cei săraci, şi cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut.” (Proverbe 22:7)

Sfat – Trăiește responsabil, luând seama la posibilitățile tale actuale și gândindu-te în mod serios la viitorul tău.

3. Hrănește-ți dependențele

Fie că este vorba de alcool, droguri, pornografie, bani, shopping sau oricare altă atracție, majoritatea oamenilor au câte o dependență, mai mică sau mai mare. Dacă ea pune stăpânire pe identitatea omului, atunci aduce moarte în dreptul acelei vieți. Fie moarte fizică, fie moartea relațiilor, a libertății, a bucuriei sau a împlinirii.

Cum supraviețuiesc adicțiile? Hrănindu-le. Când hrănești ceva, acel ceva crește, se dezvoltă. Cu cât o faci mai des sau mai mult, cu atât dependența va deveni mai puternică și mai greu de lepădat. Înțelepciunea îți spune să te oprești acum, nu mai târziu. Va deveni tot mai greu după fiecare “încă o dată și gata”.

“Nevinovăţia oamenilor fără prihană îi scapă, dar cei răi sunt prinşi de răutatea lor.” (Proverbe 11:6)

Sfat – Înfometează-ți dependențele nepotrivite, punând capăt la ceea ce te va afecta în mod negativ pe viitor.

4. Însoțește-te cu oamenii nebuni

Este foarte cunoscut adevărul care spune că un om devine exact ca și cei cu care își petrece timpul. Gândește-te la cinci persoane cu care îți petreci cel mai mult din timpul tău – ești exact același tip de om. Faci aceleași lucruri ca și ei, pentru că de cele mai multe ori le faceți împreună, îți însușești aceleași idei și concepții și ai preluat până și mimica și limbajul lor.

Așa că, dacă îți place să-ți petreci timpul cu oameni de nimic, vei deveni și tu un om de nimic. Dar dacă vei începe să ai alături de tine oameni înțelepți care sunt dedicați lui Hristos și care doresc să facă o diferență prin felul lor de a trăi, atunci vei deveni și tu un om pe care îl caracterizează înțelepciunea și responsabilitatea.

„Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău.” (Proverbe 13:20)

Sfat – Umblă alături de oameni înțelepți. Dacă vrei să fii un om care face o diferență în locul în care a fost așezat, trăiește în ascultare de Dumnezeu. Astfel de oameni te vor ajuta să-ți trăiești tinerețea în mod responsabil.

5. Fii convins că este vorba doar despre tine

Ești unul dintre cei aproape 7,6 miliarde de oameni care sunt în viață în momentul de față. Deși ești o persoană specială, așa sunt și celelalte 7.600.000.000 de pe glob; și alte miliarde și miliarde care au trăit înaintea noastră dar acum sunt demult morți și uitați. Nu tu ești cel mai important din Univers. Fiecare dintre noi are o scânteie pe care puțini oameni o observă, în general cei din apropierea noastră, dar care va fi repede uitată odată cu trecerea timpului.

Oamenii care se cred cei mai importanți dintre toți, sunt oameni disfuncționali. În cele din urmă, fiecare dintre aceștia va ajunge să fie dezamăgit și neîmplinit, având o percepție eronată asupra realității. Iar când vor părăsi această lume, va dispărea și amintirea lor. De fapt, oamenii care se cred cei mai importanți nu vor impacta cu nimic lumea care rămâne în urma lor.

Dacă vrei să fii cu adevărat important, trăiește de dragul lui Hristos și slujindu-i pe alții. Isus a fost exemplul nostru măreț. De la El am învățat să renunțăm la noi înșine. Persoana cu cel mai mare impact din istorie S-a folosit de atotputernicia Sa pentru a ne sluji, “căci Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi!” (Marcu 10:45).

Așadar, „să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Hristos Isus: El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe Sine Însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor.” (Filipeni 2:5-7).

Hristos S-a smerit, S-a făcut ascultător Tatălui, murind pentru oameni și astfel ne-a oferit și nouă puterea de care avem nevoie ca să-i slujim pe alții prin viața noastră.

“Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii.” (Proverbe 16:18)

Sfat – Fii un om smerit, gândindu-te și la ceilalți. Slujește-i prin timpul, efortul și atenția ta.

6. Trăiește clipa!

Aproape nimic din ce este valoros nu este realizat pe moment. Ai nevoie de timp și disciplină pentru a deveni un olimpic, pentru a obține o diplomă, pentru a deveni un contabil autorizat sau chiar pentru a deveni un bun soț sau o bună soție. Și multe alte lucruri bune pe lângă cele menționate, care dorești să reziste în timp, nu pot fi îndeplinite dacă te complaci cu senzația care ți-o oferă clipa.

Vrei să ai parte de o pensie bună peste 35 de ani sau vrei să conduci acum o mașină luxoasă doar pentru următoarele 35 de luni? Vrei să ai parte de o căsătorie minunată sau doar de o noapte de neuitat? În oricare dintre situații, dacă alegi varianta din urmă, îți va fi foarte dificil, dacă nu imposibil, să experimentezi partea cea mai frumoasă a lucrurilor.

“Comori de preţ şi untdelemn sunt în locuinţa celui înţelept, dar omul fără minte le risipeşte.” (Proverbe 21:20)

Sfat – Alege întotdeauna să aștepți ce are Dumnezeu pregătit pentru tine, renunțând la senzația pe care ți-o poate oferi o experiență de moment.

7. Fugi de responsabilitate

Cu toții suntem expuși eșecului. Toți suntem tentați să închidem ochii la propriile noastre greșeli sau să ne convingem că ne putem schimba prin propriile noastre puteri, deși nu am reușit asta niciodată până acum.

Tocmai din acest motiv Dumnezeu a pus în om dorința de a aparține unei comunități, de a fugi de singurătate. El ne-a creat ca să trăim alături de alți oameni pentru a ne încuraja unii pe alții, pentru a ne ajuta în nevoie și pentru a ne îndrepta unii pe alții.

Cauți să fii în mijlocul unei comunități față de care să fii responsabil sau fugi de ea? Motivul pentru care oamenii evită responsabilitatea este pentru că nu-și doresc să fie corectați (nici nu cred că au nevoie să fie corectați), chiar dacă asta înseamnă că își vor distruge viața prin luarea unor decizii nepotrivite. Dacă îți dorești cu adevărat să fii corectat, să fii schimbat, să devii mai bun și să faci din Dumnezeu o prioritate, atunci fă un prim pas foarte simplu – caută o comunitate care Îl are pe Hristos ca model. Apoi alătură-te ei.

“Cine iubeşte certarea iubeşte ştiinţa, dar cine urăşte mustrarea este prost.” (Proverbe 12:1)

Sfat – Nu face nimic de unul singur. Cere sfatul unor oameni maturi și sănătoși în credință. Alătură-te unei comunități de oameni creștini autentici.

Cine vei deveni mâine

Oamenii nu visează să-și distrugă viețile. Fiecare speră ca într-o zi să devină un angajat bine plătit sau un angajator de succes. Ne dorim să fim mame extraordinare, tați devotați, soți și soții care sunt loiali și iubitori. Sperăm ca viața noastră de credință să fie nepătată.

Dar orice cale sigură începe prin pași mici, dar siguri, de credință. Adulții maturi și puternici au fost cândva tineri credincioși și responsabili.

Fiecare o să devină cineva, iar rezoluțiile pe care ți le faci astăzi, vor forma omul de mâine. Cine vrei să fii ca om matur? Vei deveni acea persoană mult mai devreme decât te gândești...

Ce faci astăzi ca să te pregătești pentru cine vei deveni mâine?

Sursa - https://www.desiringgod.org/articles/how-to-ruin-your-life-in-your-twenties