Vorbește-le despre căsătorie înainte ca lumea s-o facă


În viață, cele mai importante și valoroase lucruri nu ne sunt mereu foarte clare. De exemplu, atât noi cât și copiii noștri avem nevoie să fim învățați din Scripturi, cât de minunată este căsnicia cu adevărat. Majoritatea copiilor cunosc multe cupluri căsătorite – părinții lor, bunicul și bunica, unchiul și mătușa, vecinii, profesorii sau învățătorii. Pentru ei, căsătoria nu pare neapărat foarte frumoasă. Nu știu că ea este o taină a Evangheliei.

Lumea ne spune că mariajul este ceva ce am inventat pentru noi înșine. Așa că, putem să-l reinventăm la nesfârșit, în orice fel dorim noi. Și într-adevăr, lumea chiar asta face. Într-un mod agresiv, ea vrea să schimbe percepția copiilor noștri asupra căsătoriei și asupra sexualității, printr-o nouă viziune nebiblică asupra acestora. Familiile cu înțelegeri parentale diferite sau cu roluri interschimbabile crează confuzie în mintea copiilor.

Spune-le adevărata poveste

Dumnezeu are o altă părere. El ne spune că a creat căsătoria cu un scop sacru. Copiii și nepoții tăi merită să fie învățați de la o vârstă fragedă care este acest scop. Și cine altcineva îi poate învăța mai bine decât tine? Tu, care ești părintele lor? Ajută-i să înțeleagă că orice lucru poate fi văzut din două perspective – perspectiva lumii și perspectiva lui Dumnezeu. Tu poți să le oferi o imagine biblică glorioasă a ceea ce Dumnezeu a intenționat atunci când a oficiat prima căsătorie din istorie.

Poți să începi cu descrierea căsătoriei din perfecta Grădină Eden (Geneza 2). Vorbește-le despre faptul că, deși primul om era înconjurat de o frumusețe extraordinară a naturii și de toate animalele pe care el însuși le-a numit, Dumnezeu știa că Adam avea nevoie de ceva mai mult decât atât. Adam avea nevoie de cineva care să-i semene, dar totuși să-i fie diferit. Cineva care să-l completeze. Astfel, Dumnezeu a creat prima femeie într-un mod cu totul diferit față de restul creației Sale – a făcut-o din trupul lui Adam. Apoi, în calitate de Tată al miresei în cadrul primei căsătorii care a avut loc vreodată, Dumnezeu a adus femeia în fața lui Adam. Oamenii se căsătoresc astăzi pentru că Dumnezeu a instituit și a oficiat căsătoria la începutul istoriei, în Eden. A fost de la bun început ideea minunată a Creatorului.

Așadar, asigură-te că toți copiii tăi știu acest adevăr: la fel cum orice lucru care vine din inima lui Dumnezeu este bun, tot așa și căsnicia este bună și frumoasă. Dacă ești căsătorit și ai copii, arată-le mereu ce comoară prețioasă este partenerul tău pentru tine. Vorbește-le întotdeauna cu mulțumire și recunoștință despre acest legământ sacru. Oferă-le ocazia să observe afecțiunea pe care o aveți unul față de celălalt. Asigură-te că te aud vorbind doar cu bunătate cu și despre cel cu care îți trăiești viața. Învață-i să observe și să studieze căsătoriile sănătoase din familia voastră lărgită, din biserica voastră și din comunitatea în care vă aflați. Lasă-i să observe bucuria voastră în fiecare aniversare pe care o sărbătoriți, odată cu trecerea anilor. Pe măsură ce cresc, vorbește-le despre promisiunile din legământul ceremoniilor de căsătorie la care o să participe și ei. Explică-le ce înseamnă să faci un legământ cu Dumnezeu și un legământ cu omul alături de care vor trebui să-și petreacă restul vieții.

Viziunea lui Dumnezeu despre “NOI”

Copiii au nevoie să audă de la tine definiția lui Dumnezeu despre căsătorie. Despre faptul că cei doi, femeie și bărbat, se vor lepăda de ceea ce erau înainte și se vor oferi unul altuia, pentru tot restul vieții lor – “Isus le-a zis: Oare n-aţi citit că Ziditorul de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască şi a zis: ‘De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevastă-sa, şi cei doi vor fi un singur trup’? Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă” (Matei 19:4-6).

Din acest motiv, un cuplu căsătorit împărtășește toate lucrurile – inimile, numele, locuința, chiar și trupurile lor. Explică-le de ce mama și tata se iubesc.

Poți să-ți ajuți copiii să înțeleagă că atunci când un bărbat și o femeie se unesc prin căsătorie, Dumnezeu nu mai vede doi de “EU”, ci un singur “NOI”. Iată o ilustrație foarte practică prin care îi poți face să priceapă mult mai ușor acest adevăr – decupează două inimi din hârtie și lipește-le una de cealaltă, astfel încât să pară una singură. După lipire, încearcă să le separi. Nu vei reuși fără ca amândouă să fie sfâșiate.

Vorbește-le și despre divorț, dar într-un mod foarte delicat. Spune-le că atunci când păcatul împietrește inima noastră, cei pe care suntem datori să-i iubim cel mai mult, vor fi răniți. (“Fariseii, ca să-L ispitească, L-au întrebat dacă este îngăduit unui bărbat să-şi lase nevasta. El le-a zis: „Ce v-a poruncit Moise?”. „Moise”, au zis ei, „a dat voie ca bărbatul să scrie o carte de despărţire şi s-o lase.” Isus le-a zis: „Din pricina împietririi inimii voastre v-a scris Moise porunca aceasta.” - Marcu 10:2-5).

Dar în același timp, copiii trebuie să știe despre felul în care Dumnezeu are grijă de cei care suferă – „Domnul este aproape de cei cu inima înfrântă şi mântuieşte pe cei cu duhul zdrobit” (Psalmul 34:18).

Cea mai frumoasă poveste de dragoste

Cred că ar fi foarte înțelept să le vorbești cu mare grijă chiar despre căsătoriile de același sex, înainte ca lumea s-o facă în locul tău. Ei trebuie să înțeleagă că, atunci când ne naștem, noi nu suntem capabili să știm ceea ce ne poate face cu adevărat fericiți. Dar Dumnezeu știe și ne vorbește despre asta în Scriptură.

Unii le vor spune că două persoane de același sex se pot căsători, sau că un bărbat poate avea mai multe soții în același timp. Dar nu asta este ceea ce Biblia ne învață. Printre altele, a te încrede în Dumnezeu înseamnă și să respecți ceea ce spune El despre căsătorie și fericire. De ce? Pentru că suntem creați de Dumnezeu și El a creat căsătoria pentru bucuria noastră și pentru gloria Sa.

Copiii și tinerii trebuie să fie conștienți de faptul că, indiferent de legile privitoare la căsătorie adoptate de anumite țări, Dumnezeu are propriile Sale legi – care sunt mai importante decât toate legile din lume. Ceea ce spune El despre căsătorie contează mai mult decât ce spun unii oameni. Iar El este vrednic de toată încrederea. Gândurile Lui sunt întotdeauna cele mai bune.

Este important de știut acest lucru pentru că o căsătorie bazată pe principii biblice, este o mică ilustrație din cea mai frumoasă poveste de dragoste din Univers – dragostea dintre Hristos și Biserica Sa. Căsătoria ar trebui să fie o imitație a iubirii veșnice pe care o are Hristos față de poporul Lui.

Fie ca cei mici de lângă noi, să crească în sânul unei familii sănătoase în care iubirea părinților să fie asemănătoare iubirii jertfitoare a lui Hristos.

Fie ca ei să trateze căsătoria cu respectul care i se cuvine, luând în considerare scopul sacru pentru care Dumnezeu a creat-o, lăsând o moștenire prețioasă celor care vor urma după ei.

Efeseni 5:24-30

“După cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile.

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană.

Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta se iubeşte pe sine însuşi.

Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica; pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui şi os din oasele Lui.”

Sursa - https://www.desiringgod.org/articles/teach-them-about-marriage-before-the-world-does