Un alt tip de fiică – Formarea femeilor în era feminismului


În timp ce scriu aceste rânduri fiica mea cea mai mică împlinește 37 de ani. Observ cum aniversările fiicelor mele au un fel de a-mi reaminti cât de trecătoare sunt; mai mult decât propriile mele zile de naștere. Cum este posibil ca cea mai mică dintre cele trei fiice ale mele să fi ajuns deja la vârsta de 30 de ani, aproape 40?

Totodată, aceste gânduri efemere legate de trecerea timpului mă fac să-mi amintesc cât de simplu era să crești fiice acum 3 decenii. Partea amuzantă este că și mama mea îmi spunea același lucru pe când fetele mele erau copile. În creșterea lor am căutat să le formez să rămână neclintite în fața valului uriaș al feminismului care atentează la feminitatea lor. Ele sunt, până în ziua de astăzi, mame dedicate și iscusite. Dar lumea pare mai înfricoșătoare decât era atunci, iar a fi mamă acum, a devenit foarte descurajator.

Cum vor putea nepoatele mele – acum atât de fericite și inocente – să reziste la toate minciunile și insultele pe care societatea de astăzi le azvârle cu putere asupra lor?

Odată cu toată confuzia culturală legată de gen, care pare să fie din ce în ce mai comună, am fi tentate să ne panicăm și să părăsim principiile biblice, doar pentru a ne încadra în societatea noastră mult mai evoluată. Dar, nu ar trebui să fim clintite de niciun curent care vine împotriva Evangheliei. Nu ar trebui nici să fim indiferente, presupunând că un cămin religios sau o biserică bună vor păzi fetele noastre de toate mesajele nesănătoase pe care ideologia feministă le transmite. Este mare nevoie de atenție și perspicacitate în procesul de pregătire a fetelor care vor constitui următoarele generații de femei, pentru a putea fi capabile să discearnă și să respingă învățăturile false și greșite legate de feminitate.

“Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită” (1 Petru 5:8).

“Iată , Eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor. Fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca porumbeii.” (Matei 10:16).

Trebuie să rămânem aproape de Scriptură în timp ce călcăm pe urmele femeilor credincioase ce au fost înaintea noastră.

Pregătind fetele să devină femei

A fi mame responsabile, acum la fel ca întotdeauna, înseamnă să punem o sămânță de credință în inima fiicelor noastre. Când vrem să avem o grădină frumoasă, nu aruncăm semințe la întâmplare, așteptându-ne să avem o recoltă bună din legumele noastre preferate. Dimpotrivă, selectăm semințele și le aranjăm în rânduri aliniate, în speranța că vom culege roadele potrivite. În același fel, trebuie să alegem în mod voit să ne dedicăm semănării unei feminități biblice în viața fetițelor de astăzi.

Practic, feminitatea biblică este modelul fermecător al lui Dumnezeu creat pentru femei, descris în Scripturi. De fapt, când Pavel îl învață pe Tit cum să construiască o biserică ce luminează întunericul din jurul ei, printre altele îi spune să aibă grijă ca femeile mai învârstă să transmită mai departe fetelor mai tinere, trăsăturile și obiceiurile unor femei duhovnicești: “Spune că femeile în vârstă trebuie să aibă o purtare cuviincioasă, să nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin, să înveţe pe alţii ce este bine, ca să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţii şi copiii, să fie cumpătate, cu viaţa curată, să-şi vadă de treburile casei, să fie bune, supuse bărbaţilor lor, pentru ca să nu se vorbească de rău Cuvântul lui Dumnezeu." (Tit 2:3-5).

Ca mame creștine suntem obligate să introducem fundamentele biblice ale feminității în educația fetelor noastre. Să ne facem o mică analiză – O pregătesc suficient de bine pe fiica mea să devină o femeie destul de puternică, care să fie capabilă să se supună viitorului ei soț? Sunt hotărâtă suficient de tare să finalizez bine misiunea pe care o am de a-mi crește copiii? Sunt destul de pregătită pentru a construi un cămin care luminează ca un far întunericul din afară, cultivând mesajul Evangheliei în mintea copiilor mei? Sunt hotărâtă să mă dedic formării intelectului fiicei mele, prin studierea istoriei, hermeneuticii (metodologia interpretării și înțelegerii unor texte) sau chiar a horticulturii (complex de științe biologice aplicate care studiază cultura plantelor), și felul în care aceste sau alte științe o pot ajuta la maturitate?

Un alt fel de femeie

Elisabeth Elliot scria odată: “Faptul că sunt femeie nu mă face un creștin diferit. Dar faptul că sunt creștină, mă face automat o femeie diferită.”

Dacă vrem să creștem femei diferite, care nu se conformează standardelor scăpate de sub control a lumii de acum și care sunt pline de râvnă pentru apărarea și vestirea Evangheliei, atunci trebuie să le oferim o educație strategică și specială. Trebuie să le învățăm atât elementele esențiale ale feminității biblice, dar și frumusețea și profunzimea acesteia prin exemplul nostru de credință (deși de multe ori este slab și imperfect) și printr-o învățătură plină de har. De asemenea, trebuie să smulgem buruienile feminismului, pe care cultura noastră le seamănă în inima tuturor fetelor, înainte de a avea rădăcini adânc înfipte în conștiința lor.

Îmi aduc foarte bine aminte perioada adolescenței din viața fiicelor mele, când în ciuda eforturilor mele de a cultiva principii biblice în mintea lor, unele idei feministe au început foarte subtil să-și găsească un loc acolo. Am hotărât atunci să studiem împreună cartea scrisă de Elisabeth Elliot - Let Me Be A Woman (Ce înseamnă să fii femeie - cartea o puteți găsi gratuit aici, în limba română), care a fost de un real folos pentru a le deschide ochii să vadă clar minciuna curentului acesta și au fost apoi capabile să înțeleagă și să definească precis voia lui Dumnezeu pentru o femeie și care au fost intențiile Lui atunci când a creat-o.

Pline de credință

Cel mai important, pentru a fi mame dedicate avem nevoie de credință. Noi semănăm sămânță bună, neștiind de la bun început cum va crește recolta; sau dacă va crește. În liniște, noi privim pământul semănat, îl udăm și apoi o luăm de la capăt, zilnic. Sămânța nu va încolți dacă nu semănăm nimic. Recolta nu va rezista dacă nu smulgem toate buruienile care sunt gata să o înece. Roadele nu se vor înmulți dacă nu le udăm corespunzător și regulat. Și mai presus de toate, trebuie să avem încredere în Dumnezeu că El este cel ce susține toată creșterea. (“Eu – Pavel - am sădit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească”1 Corinteni 3:6). El promite că vom culege o recoltă bună, atât timp cât suntem dedicate și nu obosim. (“Să nu obosim în facerea binelui, căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală” - Galateni 6:9).

Ce ne ține neclintite și neobosite? Să ne reamintim mereu de faptul că indiferent cât de schimbătoare și influentă poate fi cultura în care trăim, adevărul, relevanța și puterea Scripturii vor dăinui veșnic. Dumnezeu va rămâne mereu în control. De la o generație la alta, El rămâne încoronat. El va fi mereu mai presus de ideile, influențele și atacurile feminismului. “Domnul împărățește în veci pe scaunul Lui de domnie“ - Psalmul 29:10.

El este cel care “zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră” Psalmul 68:19. Iar prin dragostea fermă, neclintită și neschimbătoare a lui Hristos, orice mamă care seamănă cu lacrimi, va “secera cu cântări de veselie” - Psalmul 126:5.

Sursa - https://www.desiringgod.org/articles/a-different-kind-of-daughter