Cine o poate găsi?


Proverbe 31: 10 - 31

"Cine poate găsi o femeie cinstită? Ea este mai de preţ decât mărgăritarele. Inima bărbatului se încrede în ea şi nu duce lipsă de venituri. Ea îi face bine, şi nu rău, în toate zilele vieţii sale. Ea face rost de lână şi de in şi lucrează cu mâini harnice. Ea este ca o corabie de negoţ; de departe îşi aduce pâinea. Ea se scoală când este încă noapte şi dă hrană casei sale, şi împarte lucrul de peste zi slujnicelor sale. Se gândeşte la un ogor şi-l cumpără; din rodul muncii ei sădeşte o vie. Ea îşi încinge mijlocul cu putere şi îşi oţeleşte braţele. Vede că munca îi merge bine, lumina ei nu se stinge noaptea. Ea pune mâna pe furcă şi degetele ei ţin fusul. Ea îşi întinde mâna către cel nenorocit, îşi întinde braţul către cel lipsit. Nu se teme de zăpadă pentru casa ei, căci toată casa ei este îmbrăcată cu cărămiziu. Ea îşi face învelitori, are haine de in subţire şi purpură. Bărbatul ei este bine văzut la porţi, când şade cu bătrânii ţării. Ea face cămăşi şi le vinde, şi dă cingători negustorului. Ea este îmbrăcată cu tărie şi slavă şi râde de ziua de mâine. Ea deschide gura cu înţelepciune şi învăţături plăcute îi sunt pe limbă. Ea veghează asupra celor ce se petrec în casa ei şi nu mănâncă pâinea lenevirii. Fiii ei se scoală şi o numesc fericită; bărbatul ei se scoală şi-i aduce laude zicând: 'Multe fete au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate.' Dezmierdările sunt înşelătoare şi frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată. Răsplătiţi-o cu rodul muncii ei şi faptele ei s-o laude la porţile cetăţii."

 

Când privim în Scriptură pentru a afla cum să fim cele mai bune soții, nu putem ignora pasajul din Proverbe 31. Cine nu ar vrea să fie la fel de talentată, productivă, puternică, grijulie și neînfricată ca și această femeie descrisă acolo?

Dar, ca niște ființe umane imperfecte, multe dintre noi ne întristăm când suntem puse față în față cu acest exemplu perfect de soție devotată. Cine poate, într-adevăr, s-o găsească? Nu toate avem un simț dezvoltat al afacerii și rânduielii. Nu toate avem aceleași oportunități. Cele mai multe dintre noi nu au darul creativității. Și nu cred că am întâlnit vreodată pe cineva care este în același timp o persoană care se trezește foarte devreme și se pune la somn foarte târziu, la fel ca această femeie descrisă în capitolul 31.

Dacă acest exemplu nu face decât să stârnească în inima noastră un sentiment de vinovăție și nemulțumire, pentru că până și cea mai bună versiune a noastră nu are capacitatea să atingă acest standard, cum ne poate ajuta exemplul ei în strădania noastră zilnică de a-L onora pe Dumnezeu?

Ce a făcut ea?

Dumnezeu niciodată nu va avea pretenția să ne simțim vinovate pentru că nu avem anumite calități care pur și simplu nu ne-au fost dăruite; sau că nu facem un bine pentru care nu avem resursele necesare spre a-l înfăptui. Astfel, dacă femeia din Proverbe nu face decât să ne aducă aminte cât de neadecvate suntem, atunci, cel mai probabil nu o înțelegem în felul în care Dumnezeu dorește.

Mare parte din confuzie este cauzată de timpul prezent al verbelor. Acesta ar sugera faptul că o femeie face toate acele lucruri într-o singură etapă a vieții ei, dar Jason DeRouchie (Profesor al Vechiului Testament și a Teologiei Biblice la Facultatea și Seminarul Bethlehem - Minneapolis) ne oferă o altă perspectivă. El sugerează faptul că aceste versete ilustrează viața bogată și plină a femeii de-a lungul multor ani productivi, evidențiind lucrurile făcute cu credincioșie în diferite etape ale vieții ei. Dacă el are dreptate, atunci ridică o povară imensă de pe umerii mei în timp ce mă gândesc la toate eforturile depuse până acum și la felul în care mă străduiesc să fiu o femeie credincioasă în prezent.

Femeia din spatele acestei femei

Dar, indiferent de timpul la care au fost scrise aceste verbe, vom pierde esența mesajului dacă ne uităm doar la ce face femeia de aici. Vom simți vinovăție și rușine dacă studiem pasajul acesta doar pentru a întocmi o listă despre cum și ce să facem, în loc să ne uităm la spiritul și motivația din spatele faptelor sale.

Găsim mai multe cuvinte cheie care ne arată ce îi ghidează inima plină de înțelepciune, dar cea mai importantă motivație pentru care face toate lucrurile este menționată la final. Trebuie să citim întreg capitolul, fiecare verb și acțiune, în lumina unuia singur: “Dezmierdările sunt înşelătoare şi frumuseţea este deşartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată” (31:30).

Această femeie se teme de Domnul. De fapt, versetul 30 transmite ideea că teama aceasta este motivul pentru care ea este lăudată. Ea se teme de Domnul – cu alte cuvinte, ea vede înțelepciune în dorința de supunere față de Domnul ei, onorându-L prin modul ei de trăire. Și ce este frica de Domnul? “Începutul înțelepciunii!” (Proverbe 1:7, 29; 2:5; 9:10; 15:33).

Ceea ce vrea Dumnezeu de la femeile care o privesc este să-i urmeze inima plină de dorința de a-L onora; adică, să trăiască în adevărata înțelepciune. Când parcurgi din nou toate faptele sale în lumina acestui adevăr, începi și înțelegi spiritul acestei femei.

DEMNĂ DE ÎNCREDERE

O femeie care se teme de Domnul vrea să-și iubească și să-și respecte soțul. Cu siguranță, soțul femeii din Proverbe recunoaște eforturile ei, deoarece „inima lui se încrede în ea” (31:11). Nu are o încredere superficială, ci se încrede din toată inima în ea, la modul cel mai profund. Iar această încredere se naște din faptul că “ea îi face bine, şi nu rău, în toate zilele vieţii sale” (31:12), nu doar ocazional, și în special în zilele în care ar avea toate motivele să fie tristă și mânioasă pe el.

Pentru femeia aceasta este foarte important să știe că bărbatul ei poate avea încredere în ea. Ea dorește să-i păstreze integritatea și să aibă grijă să-l vorbească doar de bine în fața altora. În mod evident el se poate baza pe angajamentele ei. Prin consecvență, ea este cea care are grijă de casă într-o manieră care-l determină să aibă încredere deplină în abilitățile și capacitățile ei.

Are soțul tău încredere în tine? Încerci să-ți trăiești viața publică sau privată în așa fel încât să-i oferi toate motivele să fie încrezător în tine? Îl vorbești de bine – întotdeauna? Nu e nevoie de puteri supranaturale și eforturi fizice extraordinare pentru a putea fi niște femei demne de încredere. Trebuie doar să ne prețuim soții într-un mod în care îi onorează pe ei și nu în ultimul rând, pe Dumnezeu.

HARNICĂ

Fără îndoială, femeia din Proverbe muncește din greu. Această soție are multe calități care o ajută să facă o mulțime de lucruri, dar scopul principal al acestui text nu este să provoace femeile care o citesc, să facă toate acele lucruri. Ce trebuie să înțelegem, de fapt, este că Dumnezeu privește cu plăcere înspre noi atunci când dorim să muncim cu toată dăruirea.

Soția aceasta nu are timp să se compare cu alte soții. “Ea veghează asupra celor ce se petrec în casa ei” (31:27). Cu siguranță nu este obsedată de ideea de a avea “timp doar pentru mine”. Nu își irosește timpul și „nu mănâncă pâinea lenevirii” (31:27). Din contră, își umple timpul cu lucruri productive, utile, cu activități folositoare. Nu ni se prezintă că ar fi nemulțumită cu privire la responsabilitățile sale. Este doar preocupată de familia și cei din jurul ei, inspirând o atitudine de disponibilitate pentru muncă.

Cu ajutorul lui Dumnezeu putem și noi să muncim cu dăruire, fără să ne irosim timpul, având un spirit plin de har și mulțumitor față de lucrurile pe care le facem și ne sunt însărcinate.

PUTERNICĂ

Versetul 17 spune: “Ea îşi încinge mijlocul cu putere şi îşi oţeleşte braţele.” Puterea fizică – având grijă de templul trupului său – este o prioritate. Mișcarea ei nu implică mersul la vreo sală de sport, dar are grijă să nu lenevească, să mănânce corect și să îndeplinească sarcini care presupun forță fizică.

Iar această putere, fizică, nu este singura menționată aici. Ea nu se teme de vreme și “zăpadă pentru casa ei” (31:21). “Ea este îmbrăcată cu tărie şi slavă” (31:25). Nu se îngrijorează. De fapt, “râde de ziua de mâine” (31:25). Ea este puternică în înțelepciune, “deschide gura cu înţelepciune şi învăţături plăcute îi sunt pe limbă” (31:26).

Femeia aceasta nu lasă impresia că i-ar păsa de ceea ce cred alții despre ea. Ea este puternică!

O femeie care se încrede în Domnul are libertatea să fie cu adevărat puternică. Nu se îngrijorează cu privire la lucrurile pe care nu le poate controla, ci are încredere că Dumnezeu va avea grijă de ea și familia ei, într-un fel în care ea niciodată nu o va putea face. Apoi, își însușește lucrurile de care se poate ocupa. Dumnezeu este stăpân peste viitorul familiei sale. Datoria ei este să trăiască, să muncească și să iubească într-un fel care Îl onorează pe acest Dumnezeu. El este responsabil de toate celelalte lucruri – iar Fiul a acoperit toate imperfecțiunile și stângăciile ei, cu Însuși sângele Său.

BLÂNDĂ ȘI GRIJULIE

Versetul 26 spune: “învăţături plăcute îi sunt pe limbă.”

Avem dovezi cu privire la veridicitatea acestui adevăr, după felul în care zilnic, “îi face doar bine” soțului ei (31:12), “fiii ei se scoală şi o numesc fericită” (31:28), și “îşi întinde mâna către cel nenorocit și braţul către cel lipsit” (31:20).

Sunt încântați cei de lângă noi de bunătatea și grija noastră? Toate, cu ajutorul lui Dumnezeu, putem să avem niște relații frumoase și pline de blândețe cu oamenii pe care El i-a așezat să trăiască lângă noi.

De asemenea, putem să ne propunem să oferim din timpul, talentul și eforturile noastre spre a-i ajuta pe cei ce sunt mai neajutorați sau nebăgați în seamă.

Frica de Domnul

Femeia glorificată în acest capitol al Proverbelor nu reprezintă un standard imposibil, ci unul dumnezeiesc – ceva ce am putea numi un model cristic.

Aceste versete ar trebui să ne determine să dorim teama ei sfântă, preocuparea de a câștiga încrederea soțului, puterea și blândețea ei.

Inima, mintea și trupul ei sunt întărite de încrederea ei neclintită în Dumnezeul care a însărcinat-o să aibă grijă de familia și casa ei.

În timp ce îi urmăm exemplul și modul de viață care izvorăște din credință, vom fi binecuvântate noi, și vom fi o binecuvântare pentru cei de lângă noi.

Sursa - https://www.desiringgod.org/articles/who-can-find-her