Dacă aș avea din nou 22 de ani...


„Ce ați face dacă ați avea din nou 22 de ani?”

Mi-a fost pusă recent această întrebare în timpul unei conferințe pe tema misiunii externe. Am împlinit 22 de ani când eram în ultimul an de studiu la Facultatea Wheaton. Eram la specializarea Literatură Engleză și urma să intru la Seminarul Teologic Fuller. M-am logodit cu Noel la cinci luni după ce am împlinit 22 de ani, chiar înainte de absolvire. Chemarea lui Dumnezeu pentru viața mea, așa cum am înțeles-o eu, a fost clară, dar cuprinzătoare: m-am simțit chemat înspre cunoașterea Cuvântului lui Dumnezeu. La ce avea să îmi folosească, nu aveam nici o idee.

În timp ce îmi puneam această întrebare, mă gândeam dacă să mă duc înspre direcția „Ce aș face diferit?” Însă asta nu ajută prea mult deoarece aș putea spune că aș încerca să fac totul mai bine - să mă rog mai bine, să mă închin mai bine, să îmi iubesc mai bine soția, să am o mărturie mai bună față de necredincioși, să studiez mai bine.

În schimb, mi se pare că ar trebui să merg înspre direcția „Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-aș face la 22 de ani?” Nu doar teoretic, ci eu cu adevărat unde am fost și cine am fost în 1968. Cum ar fi dacă aș lua-o de la început în aceleași circumstanțe? Păi, aș face următoarele șase lucruri:

1. M-aș căsători cu o femeie creștină radicală, care este gata să își asume riscuri și să meargă oriunde pentru Cristos. De fapt, m-aș căsători cu Noel Henry

Puțin timp după ce ne-am cunoscut, când aveam 20 de ani și eram îndrăgostiți până peste cap și deja ne gândeam la căsătorie, am întrebat-o: „Dacă Dumnezeu m-ar chema să fiu misionar în Africa, ai veni cu mine?” Ea mi-a răspuns: „Da, m-aș vedea chemată să fiu de partea ta și să te susțin.”

Ne-am căsătorit când eu aveam 22 de ani, și primul meu job a fost să predau timp de șase ani la Facultatea St. Paul. Însă când am împlinit 33 de ani, chemarea lui Dumnezeu înspre lucrarea pastorală a devenit irezistibilă, astfel că am întrebat-o pe soția mea dacă m-ar susține. Mi-a răspuns: „Da.”

După doar un an ca și pastor, într-o duminică după-masa am fost așa de descurajat, încât mi-am acoperit fața cu amândouă măinile și am zis cu voce tare de la masa din sufragerie, astfel încât Noel să mă audă din dormitor: „Cred că o să merg în Africa.” Fără nici o ezitare, ea a răspuns din dormitor: „Spune-mi când începem să împachetăm.”

Timp de patru ani în această lucrare pastorală, Dumnezeu ne-a mișcat pe amândoi pentru cauza misiunii globale și am întrebat-o: „Cum ar fi dacă am invita pe toți cei din biserică interesați într-un mod serios de misiune, să vină la noi în living vineri seara?”

A fost de acord. Astfel, de două ori pe an (de obicei) pentru următorii 20 de ani am avut în jur de 100 de oameni înghesuiți în living și sufragerie, în timp ce toată mobila era mutată în dormitoarele de la etaj. Așa că, dacă aș avea din nou 22 de ani, m-aș căsători cu această femeie.

Lecția pentru tine: Roagă-te ca viitorul tău soț sau soție, sau cea/cel cu care ești căsătorit acum, să fie un creștin radical, să își asume riscuri și să meargă oriunde pentru Cristos.

2. M-aș alătura împreună cu tânăra mea soție unei biserici care se supune, se bazează, predică și crede Biblia

Aș lua parte la închinarea colectivă a acelei biserici împreună cu soția mea în fiecare duminică. Am căuta împreună să ne implicăm în lucrările ce au loc în biserică, cu speranța că în acea comunitate de credincioși vom fi ocrotiți și zidiți în credință și vom fi ajutați să ne identificăm darurile spirituale și propria chemare - lucruri care ne vor determina să înaintăm în viața de slujire.

La vârsta de 22 de ani, ca și tineri căsătoriți, eu și Noel ne-am alăturat bisericii Lake Avenue Congregational în Pasadena, California. Noel și-a descoperit chemarea de a lucra cu tineri adulți cu dizabilități, iar eu mi-am descoperit darul de a învăța, având oportunitatea să predau la băieți de clasa a șaptea, apoi la cei de clasa a noua, iar pe urmă la Școala Duminicală Galilean pentru tineri adulți.

Unde poate fi confirmată și dezvoltată chemarea ta în lucrare sau misiune? În biserica locală.

Am ajuns sub călăuzirea diaconilor la Biserica Lake Avenue, după care am fost chemat să fiu ordinat. Glenn Dawson a fost lângă mine trei ani în timpul seminarului, și pentru încă trei ani în timpul studiilor postuniversitare în Germania, până în 1975, șapte ani mai târziu când am fost ordinat în lucrarea predicării Evangheliei în aceeași biserică locală. A fost o relație deosebită.

Lecția pentru tine: Caută o biserică care se supune, se bazează, predică și crede Biblia. Alătură-te ei, slujește-o, descoperă-ți darurile și fii răspunzător față de acea comunitate urmărind să-ți împlinești chemarea pe care ți-a făcut-o Dumnezeu.

3. Aș urma Seminarul Teologic

M-aș duce la Seminar și aș petrece trei sau patru ani în total, cufundat în cel mai riguros studiu al Bibliei în greacă și ebraică, în vederea stabilirii unei temelii ce m-ar ajuta să văd gloria lui Cristos în Cuvântul Lui atât de clar, încât nu aș mai șovăi să cred sau să spun tot ceea ce Biblia învață, oriunde mă pune Dumnezeu în lumea aceasta.

Nu aș acorda prioritate cursurilor practice, ci aș profita de fiecare șansă să pun accentul pe cursuri de exegeză (comentariu biblic), presupunând că, în general, abilitățile practice se definesc mai bine la locul de muncă (lucru pe care încă îl cred la vârsta de 72 de ani); însă, acumularea și perfecționarea competențelor exegetice necesare unei vieți întregi de citire a Cuvântului într-un mod productiv, sunt cel mai bine dobândite în mediul riguros al unei clase în care cât oferi atât primești, sub ochii vigilenți a unui profesor iscusit.

Aș pune cea mai mare prioritate pe a învăța cum să pătrunzi înțelesul original - intenția originală - a autorilor Bibliei, deoarece acesta este exact înțelesul și realitatea care vor fi relevante pentru toți oamenii din lume - în orice vremuri, întotdeauna. Ideile mele despre lumea occidentală modernă și presupunerile despre cum se aplică aceste înțelesuri situației mele, nu sunt de mare folos atunci când Dumnezeu mă pune într-un grup de oameni cu o cultură radical diferită de a mea. Însă înțelesul original al textelor biblice este de o importanță maximă. Aceasta aș urmări mai presus de orice lucru.

Lecția pentru tine: Chiar dacă mergi la un seminar teologic sau nu, caută să devii cât poți de mult saturat cu Cuvântul lui Dumnezeu, punându-te sub influența celor mai profunzi învățători biblici, în viață sau nu.

4. Aș face tot posibilul să îmi citesc Biblia în fiecare zi pentru tot restul vieții mele.

Aș considera cititul Bibliei mai important decât mâncarea, decât exercițiile fizice și decât sărutatul soției mele. Au trecut 18.340 de zile de când am împlinit 22 de ani, și cred că am citit Biblia în aceste zile mai des decât am mâncat. Cu siguranță mi-am citit Biblia în aceste zile mai mult decât m-am uitat la televizor sau la video-uri. Am citit Biblia în aceste zile mai mult decât mi-am sărutat soția, pentru că am fost plecat de lângă ea adeseori, dar nu am fost aproape niciodată departe de Biblie.

Am învățat câteva lucruri despre cititul Bibliei, și dacă aș fi de 22 de ani din nou, rezoluțiile pentru lecturile biblice ar suna ceva de genul acesta:

  • Aș căuta în fiecare zi, atunci când citesc Biblia, să pătrund dincolo de ceața conștientizării neclare a felului în care a fost redactat acel text;

  • Aș încerca să merg dincolo de stilul de redactare a textului, la intenția din mintea autorului - atât omenească cât și divină;

  • Și mai mult decât acea intenție, aș încerca să înțeleg realitatea din spatele tuturor cuvintelor, a gramaticii și a logicii acelui text;

  • Aș stărui asupra acelei realități până când ar deveni o realitate experimentată emoțional, cu emoții care corespund naturii acelei realități;

  • Și cunoscând această experiență emoțională bine proporționată a realității din spatele textului, aș lăsa-o să ia formă în viața mea în faptă și-n cuvânt;

  • Mi-aș da toată silința să trăiesc având aceste fapte și cuvinte încărcate emoțional până când alții ar vedea această realitate și s-ar uni cu mine în părtășie cu Cuvântul lui Dumnezeu.

Nimic nu este mai evident în câmpul de misiune decât o experiență superficială avută cu Dumnezeul cel viu și cu realitățile glorioase pe care El le-a descoperit în Scriptură. Un citit superficial care nu pătrunde dincolo de cuvinte pentru a înțelege intenția, a vedea realitatea, a trăi experiența și a pune în practică acele cuvinte, va fi de puțin folos în fața forțelor demonice care sunt peste oamenii ce nu au auzit Evanghelia.

Lecția pentru tine: Citește Biblia în fiecare zi a vieții tale. Dacă ai timp să mănânci dimineața, atunci nu zice că nu ai timp să auzi Cuvântul lui Dumnezeu. Plăcerea de a citi Biblia nu trebuie să provină dintr-o conștiință împăcată cu faptul că ai îndeplinit această sarcină, ci din întâlnirea autentică și supranaturală cu realitatea revelată de Dumnezeu în Sfânta Scriptură.

5. Aș deveni un creștin hedonist.

Adică, aș urmări să-mi găsesc mai multă bucurie în Dumnezeu decât în orice altceva în această lume, de dragul sfințirii personale, pentru a putea răbda în suferință și pentru a arăta cât de glorios este Dumnezeu.

Aș căuta să înțeleg într-un mod cât mai clar și cert afirmația: Dumnezeu este cel mai glorificat în mine atunci când eu sunt cel mai satisfăcut în El.

Ceea ce înseamnă că, în timp ce aș savura dulceața promisiunilor lui Dumnezeu, aș osândi la moarte orice lăstar de mândrie, de încredere în forțele proprii, de poftă firească, de lăcomie și de frică, prin puterea Duhului Sfânt. Pentru că până când aceste păcate nu mor, voi fi neroditor în viața aceasta și condamnat în cea viitoare.

Aș recunoaște la vârsta de 22 de ani că lupta pentru a avea o bucurie deplină în Dumnezeu în toate circumstanțele vieții, fie ele favorabile sau nefavorabile, este cheia necesară dobândirii unei vieți de sfințenie autentică, și a unei perseverențe roditoare prin care Dumnezeu primește toată gloria.

Lecția pentru tine: Caută să devii un creștin hedonist, indiferent că vrei să te numești așa sau nu. Nu miza să obții faimă. Nu urmări satisfacția trupească. Nu căuta să te îmbogățești. Nu face un scop din siguranța ta. Urmărește bucuria deplină în Dumnezeu care te va ajuta mai apoi să ai umilință, integritate, simplitate și o dragoste care riscă și sacrifică totul.

6. Aș admite că nu sunt al meu, că am fost cumpărat cu un preț și că aparțin trup și suflet lui Isus Cristos pentru gloria și lucrarea Lui în această lume.

M-aș oferi lui Dumnezeu și i-aș spune că poate face cu mine orice El dorește, oricând El dorește și oriunde El dorește.

Și aș memora Psalmul 25 și aș crede în călăuzirea extraordinară care este promisă în aceste versete prețioase:

„Domnul este bun și drept, de aceea arată El păcătoșilor calea. El face pe cei smeriți să umble în tot ce este drept. El învață pe cei smeriți calea Sa.” - Psalmul 25:8-9

Lecția pentru tine: Memorează Psalmul 25. Roagă-te folosind aceste cuvinte. Dăruiește-te pe deplin lui Dumnezeu și lucrării Lui. Ai încredere în El.

SURSA: https://www.desiringgod.org/articles/if-i-were-22-again

John Piper (@JohnPiper) este fondator al desiringGod.org unde activează ca învățător, și rector al Bethlehem College & Seminary. Timp de 33 de ani a slujit ca pastor al bisericii baptiste Bethlehem, Minneapolis, Minnesota. Este autorul a peste 50 de cărți, printre care Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist, și cea mai recentă Expository Exultation: Christian Preaching as Worship.