Tu, cel singur de astăzi, vei fi cel căsătorit de mâine

Faptul că începi să mergi la o sală de sport nu înseamnă că fizicul ți se va transforma peste noapte. Nu te vei transforma într-un scriitor bun imediat ce începi să scrii la un blog. Nu vei deveni un muzician de excepție dacă-ți cumperi un pian. Același principiu se aplică și în căsătorie. Nu vei deveni un partener bun sau un om mai bun, căsătorindu-te.

Când eram necăsătorit, credeam că pastila magică care mă va schimba e căsătoria. Credeam că odată ce mă voi căsători, voi fi schimbat într-un mod miraculos. Eram sigur că dintr-o dată, mă voi trezi cu o nouă măsură de dragoste, de bucurie, de pace, de răbdare, de bunătate, de credincioșie și autocontrol - lucruri pe care nu le exersasem, nici nu le experimentasem încă singur fiind. Credeam că în momentul în care o să spun "Da, o iau de soție!" o să văd lumea prin alți ochi și voi deveni un om iubitor și responsabil - un soț iubitor și responsabil.

Însă, cel mai probabil, dacă m-ai fi întrebat înainte să mă căsătoresc dacă cred cele scrise mai sus, aș fi negat aceasta în cel mai categoric mod posibil. Totuși, în mine însumi, credeam că singura piesă care îmi lipsea pentru a deveni omul acela bun, răbdător, credincios, era căsătoria. Evident că mă înșelam amarnic!

Căsătoria nu te va schimba instantaneu. Ea doar va scoate la suprafață ceea ce ești de fapt.

Omoară păcatul cât încă ești singur

Unii creștini necăsătoriți trăiesc o viață pasivă. În viața lor, de cele mai multe ori, nu există nici un fel de răspundere. Astfel, se crează un mediu perfect pentru supraviețuirea și înmulțirea păcatelor. Acestea nu fac altceva decât să corupă și să altereze natura omului.

Cei necăsătoriți se complac în diferite feluri de păcate sexuale, nu contribuie cu aproape nimic la comunitatea bisericii, abia merg la serviciile duminicale, își petrec timpul fără rost, citesc Biblia foarte rar, la fel se și roagă și nu acordă atenție păcatului care încă locuiește în viețile lor. Aceste lucruri erau valabile și în dreptul meu când încă eram necăsătorit.

Însă, odată ce m-am căsătorit am descoperit un adevăr dureros: pornirile omului necăsătorit încă locuiesc înăuntrul celui proaspăt căsătorit. Dacă ești leneș, iresponsabil, egoist, mândru, lacom și ai pofte păcătoase când ești necăsătorit, vei fi la fel de leneș, iresponsabil, egoist, mândru, lacom și vei avea aceleași pofte și după căsătorie.

Este absolut esențial să identificăm păcatul din viața noastră și să-l omorâm. Păcatele care te leagă cât timp ești necăsătorit, inevitabil te vor ține legat și după căsătorie. Cu toate acestea, cei necăsătoriți nu ar trebui să-și dorească să înlăture păcatele lor doar ca să devină niște parteneri excepționali; motivația corectă ar trebui să fie dorința după o viață sfântă și fericită, indiferent de starea civilă.

Pavel ne avertizează că “plata păcatului este moartea” (Romani 6:23) și că ar trebui să ne preocupe să îndepărtăm tot “ce e pământesc” (Coloseni 3:5). Această poruncă nu este doar pentru cei căsătoriți; este și pentru cei necăsătoriți. Dacă nu omori păcatul acum, te va omorî el mai târziu; dacă nu te pocăiești de el.

Nu amâna uciderea păcatului

În Romani, Pavel dezvăluie pericolul care există atunci când amânăm uciderea păcatului pe care-l cunoaștem așa de bine:

“De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor, aşa că îşi necinstesc singuri trupurile…

Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase…

Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite. Astfel au ajuns plini de orice fel de nelegiuire.

Şi, măcar că ştiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuşi ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac.”

(Romani 1:24, 26, 28-29, 32).

Dumnezeu i-a lăsat în voia minții lor pentru că deși “stiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte” ei continuă să trăiască în felul acesta, în loc să se pocăiască.

În timp ce pasajul de mai sus pune accentul mai mult pe imoralitatea sexuală, este clar că aici sunt incluse și “curvia, viclenia, lăcomia, răutatea, pizma, uciderea, cearta, înșelăciunea, pornirile răutăcioase, șoptirile, bârfele, ura față de Dumnezeu, obrăznicia, trufia, lăudăroșenia, născocirea de rele, neascultarea de părinți, nepriceperea, încălcarea cuvântului, lipsa dragostei firești, neînduplecarea, lipsa milei.” (Romani 1:29-31).

Textul acesta este un avertisment pentru noi toți - în special pentru cei necăsătoriți – în legătură cu riscul care ne paște dacă amânăm (indiferent care ar fi motivul) să ucidem păcatul care ne robește. Spun lucrurile acestea în primul rând pentru cei singuri, deoarece ei nu au un partener de viață căruia trebuie să-i dea zilnic socoteală de modul în care își trăiesc viața.

Este un mod de viață periculos să te încredințezi pe deplin păcatului. Mai mult, este înfricoșător să te gândești că suntem capabili ca într-o zi să ajungem într-un punct în care să nu mai fim capabili să vedem puterea sinucigașă a păcatelor noastre.

Cu Isus “iarba este cu siguranță mult mai verde”

Cu toții am auzit zicala “Dincolo de gard iarba este mai verde”. Această zicală arată nemulțumirea veșnică a omului când vine vorba de condiția sa. Credem că dacă altele ar fi circumstanțele vieții noastre, atunci am fi mult mai fericiți. Însă lucrul acesta este valabil și când ne gândim la starea noastră civilă. Cei mai mulți dintre noi cunoaștem persoane necăsătorite care își doresc foarte mult să se căsătorească, dar cunoaștem și căsătoriți care și-ar dori să fie din nou singuri. De ce? Noi credem că starea noastră de nemulțumire are de-a face mai degrabă cu lucruri și situații exterioare nouă, decât cu interiorul nostru.

Nemulțumirea față de circumstanțele vieții stă la rădăcina așteptărilor fiecărei persoane care crede că mariajul va schimba năravul omului peste noapte. Pentru unii, căsătoria a devenit Duhul Sfânt și ziua nunții, Cincizecimea. Însă după ce a trecut ziua nunții și evident, luna de miere, începe să iasă la iveală neputința căsătoriei de a schimba omul, astfel, el rămâne la fel de păcătos ca înainte.

Este atât de iresponsabil din punct de vedere spiritual și etern, să pui pe seama căsniciei treaba ta de a înfrunta păcatul și a-l ucide, sperând să-ți găsești astfel fericirea și sfințirea. Isus este singurul care ne poate face fericiți cu adevărat. Indiferent de circumstanțele în care ne aflăm, cu Isus iarba este într-adevăr mai verde. Aleargă la El. Pocăiește-te de păcate. Bea din singura fântână care poate stâmpăra setea dinlăuntrul tău.

Nu, căsătoria nu te va schimba peste noapte. Dumnezeu, datorită lui Isus și prin Duhul Sfânt, te va schimba atunci când te predai Lui, căsătorit sau necăsătorit.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/single-you-will-be-the-married-you