Nu-i așa că e frumoasă?


Cât de importantă ar trebui să fie atracția fizică în momentul în care te gândești la căsătorie? Sau ce rol, dacă există, ar trebui să aibă înfățișarea fizică în prieteniile creștine? De-a lungul anilor, băieții au venit la mine cu întrebări pe tema aceasta. De obicei, un băiat respectă sau admiră o tânără femeie credincioasă (sau, mai degrabă, alte persoane din viața lui consideră că ar trebui să o admire mai mult) și totuși nu este atras fizic de ea. “Nu este genul meu”, spune el. “Ar trebui să continui prietenia?”

Ce i-ai spune?

Aș spune: “Nu.” Sau, cel puțin “Nu încă.” Având în vedere presupunerile și practicile comune din societatea noastră de astăzi, inclusiv din biserică, nu cred că un bărbat (sau o femeie) ar trebui să înceapă să se întâlnească cu cineva de care nu este atras fizic. Dacă admiră alte lucruri la cealaltă persoană, sunt de acord să se împrietenească cu ea și să o cunoască în mod sigur, neechivoc, fără a flirta (probabil în grupuri). Dar cred că atracția fizică, cel puțin în marea majoritate a cazurilor, este o piesă esențială în a face o deosebire între prietenie și căsătorie.

Acestea fiind spuse, cred, de asemenea, că atracția fizică este mult mai profundă și mai dinamică, chiar mai spirituală, decât ne gândim. Nu este statică sau obiectivă. Atracția reală, semnificativă și durabilă este mult mai mult decât fizică. Aspectul fizic al bărbatului sau al femeii joacă un singur rol în ceea ce îi face atractivi sau atrăgători. Inițial, acest rol este foarte puternic. Imaginați-vă că vedeți pentru prima dată pe cineva, și tot ce știți despre persoana respectivă este ceea ce vedeți, chiar înainte de a le ști numele sau de-a le auzi vocea.

Dar, acest rol cu siguranță va evolua cu cât învățați mai multe despre acel cineva. După ce ați învățat mai multe – întrebând prietenii, luând seama la ce vorbește sau urmărind modul în care trăiește – nu o veți mai vedea niciodată ca pe persoana pe care ați vazut-o pentru prima dată.

Cu cât învățăm mai multe despre o persoană, cu atât aparența ei va fi umplută cu un nou înțeles mai clar și mai profund (în bine sau în rău) – cu personalitatea ei, convingerile ei, simțul umorului, credința ei.

Fata odată uimitoare poate pierde cea mai mare parte a farmecului ei, iar fata trecută cu vederea poate deveni în mod incontestabil frumoasă. Fiecare dintre ele arată exact la fel ca la început, și totuși nu. Vedem acum, până și aspectul fizic, în mod diferit.

Atracția fizică (și flexibilă)

Nu mă credeți? Întrebați îndrăgostiții de șaizeci de ani dacă încă sunt “atrași fizic” unul de celălalt. Unii dintre ei sunt atrași unul de celălalt mai mult decât niciodată, și nu pentru că au luat în greutate, le-a căzut părul sau au probleme cu orientarea. Ci pentru că aspectul lor, în ochii iubitului, este din ce în ce mai plin de o apreciere adâncă pentru frumusețea celuilalt. Ei văd ceva diferit în ochii celuilalt. Mâinile sunt obosite, dar familiare și sigure. Ridurile sunt anii de credincioșie și fericire petrecuți împreună. Dragostea lor nu numai că privește dincolo de exterior, ci vede exteriorul cu ochi noi.

Pe de altă parte, acea celebritate pe care acum o crezi atât de atrăgătoare, poate să-și piardă toată frumusețea peste noapte; literalmente printr-un singur titlu al unei știri: “Băiatul atrăgător și-a lovit prietena” sau femeia de pe coperta revistei “se culcă cu alți trei bărbați”.

Dintr-o dată, pare greu și să te mai uiți la poza lor. Fiecare arată exact la fel, dar totuși diferit. Aceleași imagini le vezi total diferit – același păr, aceiași ochi, aceeași figură – brusc, devin neatractive. Atracția fizică este reală, dar flexibilă.

Dumnezeu ne-a creat să apreciem frumusețea – să găsim bărbați (pentru femei) sau femei (pentru bărbați) atrăgători din punct de vedere fizic – și acesta este un element real și important când vine vorba de căsătorie și de înflorirea sau creșterea noastră în cadrul acestui legământ.

Dumnezeu ne-a dat simțuri fizice și dorințe pentru binele nostru. Dar acesta este doar un lucru din ceea ce îi face pe oameni atractivi, și nu este principalul – nici pe departe.

Credința, pe care o ai și tu, în Isus Cristos ar trebui să fie cel mai impresionant și atractiv lucru la cealaltă persoană - viitor soț sau soție.

Frumusețea este deșartă

Acesta poate fi cel mai important lucru care trebuie învățat despre atracția fizică (și sexuală) - că nu este numai sau în principal fizică (ochii, părul și figura). “Dezmierdările sunt înșelătoare, și frumusețea este deșartă, dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată.” (Proverbe 31:30). De ce este nevoit Solomon să spună asta? Deoarece frumusețea fizică și farmecul sunt în mod natural atrăgătoare. Dar fără credință, ele dispar, și încă repede.

Puteți să vă uitați la o imagine dintr-un anunț și să decideți dacă aspectul fizic al unei persoane este atrăgător pentru voi, dar aceasta este precum achiziția unei case pe baza unei imagini din curte. Majoritatea oamenilor doresc să se bucure de felul în care arată exteriorul casei lor, dar acest lucru nu anulează lista celor mai bune zece sau cincisprezece lucruri pe care le caută la o casă. Câte dormitoare și băi să aibă casa respectivă? Au fost instalațiile actualizate în ultimii cinci sau zece ani? Ce fel de formă are fundația? Exteriorul poate fi cel mai important pentru unii oameni, dar probabil că aceștia nu au mai avut o locuință înainte. Interiorul unei case – spațiu, dispozitive, design interior – poate acoperi o multitudine de imperfecțiuni din afară. Dar nici o cantitate de vopsea, nici toată creativitatea care se vede din afară nu pot rezolva problemele serioase din interior.

Deci, să punem întrebarea într-un alt mod. Ar trebui un bărbat creștin să-și dorească să iubească o femeie creștină de care este atras doar fizic? Aș spune: “Nu.” Dacă tot ce cunoaște despre ea sau tot ce îi place la ea, este doar ceea ce vede.

Te-aș încuraja să te împrietenești cu persoana care-ți place și să o cunoști într-o manieră sigură, neechivocă, fără să flirtezi (probabil în grup de mai multe persoane), până când ești sigur că există o frumusețe reală în spatele înfățișării și a tot ceea ce poate vedea oricine. Ai văzut destul din credința ei, din puterea și maturitatea ei spirituală, din asemănarea ei cu Hristos, pentru a fi sigur că frumusețea ei este durabilă? Sau este superficială și ștearsă?

Îmbunătățire odată cu vârsta

Nu aș încuraja un bărbat să dorească o femeie credincioasă de care nu este atras fizic, dar nici nu aș lăsa conversația să se încheie acolo. Îi voi da și alte întrebări la care să se gândească. De exemplu, dacă ea este cu adevărat o femeie evlavioasă, de ce ai fi mai atras de fata necredincioasă de la ora de algebră? Sau (pentru femei), dacă el într-adevăr este un bărbat evlavios, de ce ai fi mai atrasă de bărbatul necredincios de la serviciu?

Ca bărbați și femei evlavioși, ar trebui să găsim credincioșia incredibil de atractivă. De fapt, în ochii și inimile noastre, ar trebui să fie cel mai atractiv lucru la cei mai atractivi oameni. Asta nu înseamnă că, dacă ești creștin, ar trebui să ți se pară fiecare bărbat sau femeie creștină atractivă. Ci, ar trebui să însemne că există un tipar sau o tendință în atracțiile tale.

În zilele noastre, pare înțelept, în general, ca bărbații și femeile să se întâlnească cu cineva de care sunt atrași. Dar creștinii ar trebui să cultive inimi care sunt mai atrase de credință și caracter, mai mult decât orice altceva. Lumea din jurul nostru ne va învăța că frumusețea fizică este totul, dar noi știm și dorim mai mult. Dintre toți oamenii din lume, noi ar trebui să fim cei mai liberi față de înrobirea aparențelor fizice și sexuale. Ochii noștri ar trebui să fie tot mai atrași de modestie, nu de indecență.

În timp ce ne îmbrăcăm cu ochii și inima lui Hristos, ar trebui să vedem tot mai mult dincolo de aparențele trecătoare și efemere, lucrurile care sunt cu adevărat frumoase – calitățile fiecărei persoane care îl imită pe Hristos și anticipează cerul. Calitățile care se îmbunătățesc odată cu vârsta.

Speranța mea pentru bărbați

Care este speranța mea pentru bărbații creștini? “Și mă rog ca dragostea voastră să crescă tot mai mult în cunoștință și orice pricepere, ca să deosebiți lucrurile alese, pentru ca să fiți curați și să nu vă poticniți până în ziua venirii lui Hristos, plini de roada neprihănirii, prin Isus Hristos, spre slava și lauda lui Dumnezeu.” (Filipeni 1:9-11).

Vreau ca bărbații noștri (și femeile) să fie cunoscuți pentru recunoașterea și aprobarea a tot ceea ce este cu adevărat excelent și frumos, și că va exista o puritate deosebită și durabilă în preocupările lor despre căsătorie.

Ce lucru minunat, dacă lumea ar fi confuză astăzi de interesul tău față de o femeie creștină pe care ei o găsesc mai puțin atrăgătoare din punct de vedere fizic, dar peste douăzeci și cinci de ani, totul va avea sens când tu te vei bucura de căsnicia ta fericită (fiind mai atrași unul de celălalt mai mult ca niciodată ), iar ei vor fi la cea de-a cincea căsătorie.

Dacă ești creștin și nu ești atât de atras de credincioșie cum ai vrea să fii, sau dacă te simți fixat doar pe frumusețea fizică, ce ar trebui să faci? Mărturisește asta unui frate. Roagă pe cineva să fie părtaș acestor dorințe pe care le simți, cineva care te poate ajuta să pui în practică Evanghelia, cu har și adevăr. Iar apoi începe să cauți dovezi ale harului în femeile credincioase.

Trăsăturile fizice sunt ușor de observat – aproape orice om din lume este capabil să le observe – dar disciplinează-te să observi și să apreciezi frumusețea adevărată, care nu este etalată, dar îngropată în inima unei femei și exprimată în lucruri precum răbdare, bunătate și altruism. Spune o rugăciune de mulțumire pentru ceea ce vezi în femeile de genul acesta și apoi împărtășește cu prietenul tău. Schimbă conversațiile vulgare ale lumii din spatele ușilor închise, recomandând frumusețea adevărată și durabilă cu smerenie și respect.

Învață deșertăciunea frumuseții fizice (prin ea însăși) și minciunile care dau farmec flirtului, și antrenează-ți inima și mintea pentru a lăuda și a dori o femeie a cărei inimă arde pentru Isus.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/isn-t-she-beautiful