Recâștigarea încrederii


Încrederea este esențială.

Potrivit cercetătorilor, încrederea este piatra de temelie a fiecărei relații. Dar cum devenim demni de încredere? Sau cum ne recâștigăm încrederea în cineva care ne-a trădat? Pe cât de esențială este încrederea în relațiile sănătoase, pe atât este de înșelătoare.

În formarea mea la consiliere, am fost învățat că "Încrederea este rezultatul acțiunilor demne de încredere". Dar întrebarea care se ridică acum este: "Care sunt aceste acțiuni?" Răspunsul poate părea ușor în primă fază, dar relațiile de orice durată arată că ceea ce o persoană consideră ca o acțiune demnă de încredere, trece adesea neobservată sau este subapreciată.

John Gottman, profesor la Universitatea din Washington, a realizat cercetări clinice pe această temă. Potrivit dr. Gottman, încrederea se construiește atunci când observăm acțiuni care ne spun că o persoană este de partea noastră, chiar și atunci când este în dezavantajul ei.

Observați cele două componente în această descriere: o persoană care face, cealaltă persoană care recunoaște. Ambele sunt la fel de necesare pentru a construi sau a reconstrui încrederea. În același fel, atunci când acestea lipsesc, neîncrederea își face apariția.

Putem schița procesul de recâștigare a încrederii în patru etape:

1. Recunoaștere și pocăință

2. Definirea și manifestarea acțiunilor de încredere

3. Identificarea și încurajarea acțiunilor de încredere

4. Încrederea în Dumnezeu

Recuperarea încrederii

Să luăm următorul exemplu: o soție descoperă că soțul ei urmărește materiale pornografice. Ea este în mod evident devastată și acum nu mai are încredere în timpul liber al soțului ei. Cum vor depăși cei doi momentul aceasta? Cum va fi încrederea recâștigată?

În primul rând, soțul trebuie să-și recunoască greșeala și să se pocăiască. Încrederea nu poate fi restaurată dacă soția nu observă că soțul ei este conștient de durerea provocată. Recunoașterea și pocăința reprezintă, în ele însele, un proces care nu trebuie să fie lipsit de durere, rușine, lacrimi și iertare.

Dar, să presupunem că soțul a urmat acești pași, iar acum vrea cu adevărat să vindece rănile adânci provocate persoanei dragi. Cuplul trebuie să lucreze împreună pentru a defini acțiunile care îi demonstrează soției că el este dispus să se sacrifice de dragul ei, în special în domeniul utilizării tehnologiei. De exemplu, ar putea să-i permită accesul soției la toate dispozitivele sale pentru a putea fi verificat. Sau, ar putea să folosească un tracker pentru ca ea să se asigure că soțul nu-și folosește telefonul în mod necorespunzător. Poate că și-ar dori ca soțul să țină legătura cu o persoană de încredere, matură din punct de vedere spiritual, pentru a-l ajuta să se păstreze curat și cu care ea însăși să poată vorbi, ori de câte ori simte nevoia.

Aceste măsuri pot afecta demnitatea soțului, dar ar putea fi necesare pentru a ajuta soția să-și reconstruiască încrederea în soțul ei. Amândoi trebuie să definească clar ce comportamente sunt de încredere în această situație.

În același timp, soția trebuie să recunoască pașii pe care soțul îi face înspre îndreptarea lucrurilor. Ea ar trebui să-l aprecieze și să-l încurajeze. Dacă ea consideră că eforturile soțului ei sunt inutile și nu le apreciază, nu va face decât să clădească resentimente și neîncredere în inima soțului ei. Desigur, chiar dacă ea nu va răspunde conform așteptărilor lui, soțul nu are niciun drept să continue să trăiască în păcat.

Soțul are un mandat clar din partea lui Dumnezeu cu privire la modul în care trebuie să-și trateze soția, iar acest lucru este valabil indiferent de atitudinea ei. Cu toate acestea, probabilitatea ca încrederea să fie reconstruită este mult mai mare dacă un partener recunoaște intenționat eforturile celuilalt.

Încrederea crește atunci când ambii parteneri sunt dispuși să se sacrifice. În timp ce unul dintre ei arată că este dispus să ia măsuri pentru a recâștiga încrederea ceiluilat, al doilea partener trebuie să demonstreze că este dispus să se încredințeze pe deplin tocmai partenerului care i-a înșelat încrederea.

Dar cum putem începe să ne încredem în cineva care ne-a trădat?

Simplu: având încredere în Dumnezeu, putem avea încredere în cel care ne-a trădat.

Încrederea în Dumnezeu

Permiteți-mi să sugerez că definiția încrederii pe baza căreia am discutat nu are rădăcini în scrierile unui cercetător din secolul al XXI-lea, ci în Cuvântul lui Dumnezeu. Când Dumnezeu Însuși este ancora încrederii noastre, putem să ne angajăm în actul de restaurare al încrederii. El este un Dumnezeu care păstrează legămintele, ale cărui promisiuni sunt demne de crezare și sigure (“Doamne, planurile Tale făcute mai dinainte s-au împlinit cu credincioşie.” - Isaia 25:1). El este cu totul vrednic de încredere - chiar și atunci când promisiunile Sale nu s-au îndeplinit încă.

Putem avea încredere în Dumnezeu pentru că Și-a arătat dragostea față de noi chiar dacă asta L-a costat totul. Dumnezeu nu are nevoie de nimic. Nu are nevoie de noi sau de închinarea noastră. Totuși, El nu S-a ascuns când a venit vorba de comuniune și părtășie cu omul. A ales să Se jertfească în cel mai dureros mod posibil. Și a demonstrat-o într-un mod foarte evident.

Prin urmare, El și numai El reprezintă fundamentul încrederii noastre și obiectul celor mai mari speranțe. Când încrederea noastră se bazează în primul rând pe Dumnezeu, putem striga cu Iov: "Deși mă ucide, îmi pun speranța în El" (Iov 13:15).

Ancorați-vă inima în cuvintele unui Dumnezeu credincios (“Din toate vorbele bune pe care le spusese Domnul, niciuna n-a rămas neîmplinită: toate s-au împlinit.” - Iosua 21:45).

Cuvintele Sale vă vor da puterea să vă oferiți cu totul unei persoane care v-a trădat. Când suntem chemați să iertăm și să fim restaurați - ceea ce înseamnă să ne facem din nou vulnerabili - numai promisiunea plină de speranță a lui Dumnezeu poate, în cele din urmă, să ne risipească neliniștea și să ușureze orice durere viitoare.

Nădejdea noastră, încrederea noastră și credința noastră nu își găsesc puterea sau siguranța în eforturile unui partener păcătos, ci în iubirea statornică a unui Mântuitor fără păcat. Doar la El vom găsi un izvor de încredere care niciodată nu va seca.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/four-steps-to-rebuild-trust