Când Dumnezeu îți încurcă planurile

În zilele acestea, a-ți face planuri de viață este o treabă foarte serioasă. Pentru o anumită sumă de bani, poți avea propriul “antrenor de viață” un fel de Guru sau Sensei, care te va ajuta să-ți construiești viitorul pe baza unui plan de viață. De cele mai multe ori, un astfel de plan este format din câteva puncte cum sunt acestea:

  • Stabilirea unei misiuni de viață, care să sune suficient de grandios

  • Setarea unor obiective pe un an, pe 5 ani sau pe toată viața

  • Focusarea pe anumite domenii ale vieții (domeniul spiritual, fizic, familial, etc)

  • Trasarea unei traiectorii specifice pentru viața ta. Cu alte cuvinte, o descriere concretă despre stadiul în care vrei să ajungi peste 5 ani. Cel mai probabil, traiectoria va include o anumită carieră, un anumit venit, o anumită zonă geografică și de ce nu, un anumit indice de masă corporală

Chiar dacă nu ai un plan scris sau bine definit, totuși știi unde vrei să ajungi. Fiecare știe ce vrea. Cu siguranță ți-ai imaginat viitorul într-un anume fel. Poate îți dorești să ai o familie, să ai copii, să urmezi o facultate, să începi o afacere, să călătorești, etc. Știi la ce mă refer.

Eu, personal, nu am un plan al vieții foarte formal, dar știu ce vreau să realizez. Vreau să ating un anumit nivel de confort și stabilitate pentru mine și familia mea. Vreau ca viața mea să însemne ceva. Nu vreau s-o irosesc. Este bine să-ți faci planuri. Fără ele ajungi să cunoști puțin din valoarea vieții. Cei care trăiesc fără țintă, se vor trezi peste ani vizionând încă filme pe Netflix. Însă, de cele mai multe ori Dumnezeu intervine și ne strică planurile, spre binele nostru.

Vieți încurcate

Dumnezeu a intervenit în planurile lui Iosif. Urât de frații lui, el este aruncat intr-o fântână fără apă în speranța că va muri și astfel vor scăpa de el pentru totdeauna. Apoi, este scos și vândut sclav ismaeliților. Mai târziu, soția lui Potifar încearcă să-l seducă, dar Iosif refuză avansurile ei. Astfel, printr-o înscenare ajunge să fie închis timp de ani de zile, pe nedrept. Nu cred că Iosif și-a imaginat vreodată în timp ce-și construia viitorul, că va ajunge să fie arestat. Totuși, după o lungă și dureroasă așteptare, Iosif ajunge să fie cel de-al doilea comandant al întregului Egipt. Când se reîntâlnește cu frații lui care l-au urât, abandonat și vândut unor străini, Iosif le spune: „Fiţi fără teamă, căci sunt eu oare în locul lui Dumnezeu? Voi, negreşit, v-aţi gândit să-mi faceţi rău, dar Dumnezeu a schimbat răul în bine, ca să împlinească ceea ce se vede azi, şi anume să scape viaţa unui popor în mare număr.” (Geneza 50:19, 20).

Dumnezeu a intervenit în planurile pe care Iosif le-a avut cu privire la viața sa, spre binele și fericirea lui. Dumnezeu a făcut pentru Iosif ceea ce el nu putea să facă niciodată pentru sine.

Cei mai mulți dintre noi cunoaștem viața lui Avraam și Sara. Dumnezeu, care este un Dumnezeu suveran, intervine și în viețile lor, încurcându-le planurile. El le poruncește să-și părăsească țara și să plece departe de familie și prieteni. Mai mult decât atât, Dumnezeu îngăduie ca cei doi soți să nu poată avea copii, deși își doreau moștenitori. În cele din urmă, Dumnezeu le promite că vor avea un fiu. După multă așteptare, visul lor se împlinește când cei doi îl primesc pe Isaac. Același Dumnezeu îi poruncește lui Avraam să-și jertfească singurul fiu primit în mod miraculos, omorându-l în semn de sacrificiu.

Ce răsturnare de situație...

După ce îngerul Domnului îl oprește pe Avraam să-și omoare fiul, Dumnezeu declară un lucru exraordinar: “Pe Mine Însumi jur’, zice Domnul, ‘pentru că ai făcut lucrul acesta şi n-ai cruţat pe fiul tău, pe singurul tău fiu, te voi binecuvânta foarte mult şi-ţi voi înmulţi foarte mult sămânţa, şi anume: ca stelele cerului şi ca nisipul de pe ţărmul mării, şi sămânţa ta va stăpâni cetăţile vrăjmaşilor ei. Toate neamurile pământului vor fi binecuvântate în sămânţa ta, pentru că ai ascultat de porunca Mea!’” (Geneza 22:16-18).

Dumnezeu l-a determinat pe Avraam să renunțe la toate planurile sale, împlinind în dreptul lui ceea ce Avraam n-ar fi putut obține niciodată pentru sine.

Dumnezeu știe foarte bine ce face

Dumnezeu știe foarte bine ce planuri să împlinească în viața noastră. De multe ori ne conduce pe drumuri neobișnuite și surprinzătoare. Alte ori întârzie în împlinirea unor dorințe sau poate le distruge. Dar Dumnezeu, Tatăl nostru iubitor, blând și fermecător știe foarte bine ce face. El împlinește în noi și prin noi mai mult decât ne putem imagina.

Te afli într-un loc neașteptat din care vrei să evadezi? Te-a condus Tatăl tău într-un loc în care nu ți-ai planificat să ajungi? Ai încredere în El! Dumnezeu nu te-a părăsit. Nu a făcut o greșeală. Știe foarte bine unde ești, ce ai nevoie și unde trebuie să ajungi.

Adevărul este că planul lui Dumnezeu pentru viața noastră este întotdeauna mai bun decât planul pe care ni l-am trasat noi.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/when-god-messes-with-your-life-plan