De ce ai un telefon?


Zilnic luăm mii de decizii. Multe dintre ele în mod mecanic, fără să le gândim. Dacă facem un mic calcul, având la dispoziție aproximativ 16 ore din zi, luăm câte o decizie la fiecare minut: ce spun, ce nu spun. Unde merg, unde nu merg. Cum ajung acolo. Unde dau click, unde nu dau click. Ce mănânc, ce citesc, ce cumpăr, ce ascult.

O decizie pe minut este o estimare neexagerată. Nu mă credeți? Dacă ai un smartphone, vei găsi înregistrate multe din deciziile luate în ultimele 24 de ore – mesajele trimise, emailurile scrise, cântecele ascultate, apelurile ignorate, aplicațiile deschise, comenzile plasate, postările apreciate, scorurile sportive urmărite – toate acestea sunt decizii luate de către tine. Neluarea deciziilor este tot o decizie, o decizie fără intenționalitate. Chiar dacă am refuzat să luăm o decizie, noi tocmai am făcut-o. Nu dorim să privim viața ca fiind o serie lungă de milioane de decizii luate, pentru că atunci trebuie să devenim responsabili de luarea acestor decizii și să dăm socoteală fie celor de lângă noi, fie lui Dumnezeu.

Indiferent că suntem responsabili sau nu, noi tot luăm decizii pentru care vom fi trași la răspundere – chiar și pentru cele mai banale și neimportante lucruri (“Vă spun că, în ziua judecăţii oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care-l vor fi rostit.” - Matei 12:36).

MePhone

Telefonul nu mai este o parte externă a vieții noastre, ci un panou personal care dezvăluie cine suntem și ce contează cel mai mult pentru noi. A devenit un fel de valută – ca și banii noștri, cuvintele noastre, timpul nostru – care ne ajută să vedem ce iubim, iar odată cu trecerea timpului, el contribuie la crearea unei versiuni a lumii pe care o iubim.

Telefoanele sunt instrumente de distragere a atenției. Au puterea să ne răstoarne prioritățile și să ne facă dezordine în vieți. În loc să ne îndrume spre locul unde vrem să ajungem, de cele mai multe ori ne încurcă planurile și ne trezim într-un loc complet diferit.

În cartea sa "12 moduri prin care telefonul tău te schimbă", Tony Reinke spune: „În era digitală în care ne aflăm, dacă am pierdut abilitatea de a mă mai întreba dacă telefonul are o contribuție la creșterea mea spirituală, înseamnă că îmi idolatrizez telefonul. Suntem atât de fascinați de tehnologie încât am devenit robi caracteristicilor telefoanelor noastre – eficiența lor, organizarea, viteza, modul de comunicare - ele însele fiind suficiente. În mod eronat dorim să atingem scopuri umane prin posibilități tehnologice. Acesta este un proces de adaptare inversă.”

Oferă telefonului o misiune

Te-ai gândit vreodată la a oferi telefonului tău o misiune, un scop?

Disney și-a propus să devină unul dintre cei mai importanți producători și furnizori de divertisment din lume. ESPN (canal de televiziune global specializat în transmiterea programelor sportive) și-a propus să prezinte iubitorilor de sport știri și programe sportive oriunde în lume.

Instagram și-a propus să ofere utilizatorilor ocazia de a capta și împărtăși momentele frumoase cu ceilalți.

Motivul pentru care nu ne gândim să oferim o misiune telefonului nostru este pentru că nu ne gândim să ne oferim nouă înșine o misiune. Spre deosebire de Disney, ESPN sau Instagram, nu privim viața din această perspectivă. Trăim, muncim, ne relaxăm, mâncăm, bem, discutăm și privim fără o direcție sau scop bine definit. Fără un simț clar al misiunii, luăm decizii conform trăirilor de moment, nu pentru că acea decizie împlinește un scop pentru noi.

Ne lăsăm conduși de notificările telefonului.

De ce te-a creat Dumnezeu?

Nu ai nevoie de o agenție de marketing pentru a-ți afla misiunea. Poți începe prin cea mai simplă declarație pe care o face Biblia cu privire la misiunea fiecăruia: “Deci fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu”1 Corinteni 10:31.

Te ajută telefonul să realizezi lucrul acesta?

Nu este o întrebare retorică.

Te ajută telefonul tău să iei mai multe decizii într-un mod în care lumea să vadă că-L iubești pe Dumnezeu sau îți distrage atenția de la misiunea umitoare pe care El ți-a încredințat-o? Dacă ești în Hristos, Dumnezeu te-a ales, te-a salvat și te-a înfiat “spre lauda slavei harului Său” – Efeseni 1:6. Pavel continuă în același paragraf spunând că Cel care controlează toate lucrurile conform voii Sale, a pregătit o moștenire veșnică pentru tine. De ce? “Ca să slujim de laudă slavei Sale, noi, care mai dinainte am nădăjduit în Hristos.” - Efeseni 1:12.

De unde știi că vei ajunge în posesia acestei moșteniri? “Voi, după ce aţi auzit cuvântul adevărului - Evanghelia mântuirii voastre - aţi crezut în El şi aţi fost pecetluiţi cu Duhul Sfânt, care fusese făgăduit şi care este o arvună a moştenirii noastre, pentru răscumpărarea celor câştigaţi de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui.” Efeseni 1:13,14.

Salvat pentru a-L înfățișa pe Dumnezeu glorios. Binecuvântat pentru a-L prezenta pe Dumnezeu satisfăcător. Păstrat pentru a-L arăta pe Dumnezeu vrednic. Nu folosi un telefon pentru ceva mai puțin valoros decât atât. Cumpără și folosește un telefon pentru a gusta și a demonstra valoarea nemărginită a lui Dumnezeu. Nu Îl facem noi pe Dumnezeu mai glorios, mai satisfăcător, mai vrednic sau mai valoros, dar viețile noastre (împreună cu telefonul nostru) fie vor arăta celor din jur că El este toate aceste lucruri, fie vor demonstra contrariul.

Ține-ți telefonul în frâu

În copilărie, telefonul nostru era păstrat pe masa din bucătărie. Cablul avea în jur de 2-3 metri, așa că ori de câte ori mama sau tatăl meu aveau nevoie de puțină intimitate în timp ce vorbeau la telefon, se deplasau în altă direcție atât cât le permitea lungimea cablului. Pe atunci, foloseam telefonul doar când aveam nevoie. Acum, abia îl mai lăsăm din mână. Literalmente, ne urmărește peste tot pe unde mergem: la serviciu, la școală, în grădină, în dormitor, în mașină, în baie – asta, dacă nu îl forțăm să ne servească unui scop mai înalt.

Transformă-ți telefonul într-un mijloc de întărire al relațiilor tale, de îmbunătățire a slujirii tale și de evidențiere a gloriei lui Dumnezeu. Lasă lumina ecranului tău să se stingă mai des și fă ca “lumina ta să lumineze înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele tale bune şi să slăvească pe Tatăl tău, care este în ceruri.”Matei 5:16.

Dacă hotărâm să ne ținem telefoanele în frâu, ne vom elibera pe noi înșine și vom putea să ne concentrăm mai ușor pe relațiile care contează, fiind mai responsabili. Vom avea în noi mai mult din Dumnezeu prin Cuvântul Său, prin rugăciune și părtășie, și mai mult din Dumnezeu prin noi în viețile altor oameni. Mai multă bucurie în noi, mai multă glorie pentru El.

Pune un cablu spiritual telefonului tău și limitează-l!

Cere lui Dumnezeu să înlocuiască puterea disctructivă a telefonului pe care o are asupra ta cu potential pentru lucruri care contează.

Sursa: https://www.desiringgod.org/articles/why-do-you-have-a-phone