Oare m-am căsătorit cu persoana potrivită?


Există conceptul de “persoana potrivită” când vine vorba de dragoste?

Dacă ești în perioada curtării, de unde poți să știi că persoana de lângă tine este cea potrivită pentru tine? Care este criteriul după care o alegi?

Persoana cu care ai cele mai puține neînțelegeri?

Cea care are aceleași interese ca și tine?

Cea care obține aceleași rezultate la un test de personalitate?

Cea pe care ți-o poți imagina îmbătrânind lângă tine?

Sau toate acestea la un loc?

Vreau să afirm faptul că problema care se ridică în momentul în care ne gândim la persoana potrivită este că, automat, trebuie să existe și conceptul de persoană nepotrivită. Această implicație poate părea inofensivă. Alții ar considera că este utilă, dacă se află în căutarea unui partener de viață.

Dar, când vorbim despre căsătorie, persoana nepotrivită nu există!

Dacă îți permiți să ai altfel de gânduri, acestea îți vor afecta căsnicia într-un mod devastator. Dacă intrăm în căsătorie cu gândul că este posibil să fi ales persoana nepotrivită, este puțin probabil să luptăm pentru binele familiei cu aceeași pasiune plină de speranță cu care am fi făcut-o dacă n-am lua în calcul acest concept. De ce să mai oferim dragoste prin sacrificiu dacă amândoi am ales persoana greșită? De ce să nu apelăm la despărțire și să începem căutările pentru a găsi în final persoana aceea potrivită (în speranța că n-a făcut și ea aceeași greșeală, căsătorindu-se cu altcineva, nepotrivit, bineînțeles)?

Ideea de persoană nepotrivită se află în umbra multor căsnicii zdrobite.

Falsul romantism

Majoritatea dintre noi am vizionat filme și show-uri TV. Acele comedii romantice care prezintă dragostea dintre două personaje care trebuie să fie împreună, dar sunt reținute de altcineva. Acea dragoste adevărată zădărnicită de mâna destinului. La început, prețuim valoarea căsătoriei prea mult ca să-i dorim pe cei doi împreună. Dar odată cu înaintarea filmului, ne sunt prezentate multe evenimente și scenarii atent regizate pentru a ne câștiga încet inimile. Ajungem în stadiul în care sperăm ca una dintre relații să se distrugă pentru a face loc alteia. În doar 90 de minute trecem prin stări diferite: de la a condamna o astfel de poveste, la poate și în final la este necesar. La final, ne trezim plini de bucurie că cei doi au reușit să ajungă împreună – prin infidelitate și trădare.

O întreagă industrie cinematografică se bazează pe conceptul acesta – “The One”. Un concept care există doar dacă noi îmbrățișăm ideea de partener potrivit sau nepotrivit.

Doamna și domnul nepotrivit

Nu se poate pune în discuție ideea de potrivit sau potrivită pentru mine, decât dacă ești într-o relație de căsătorie. Persoana potrivită este cea cu care te-ai căsătorit deja. Asta declară căsătoria!

Legământul de căsătorie este un angajament pe care l-ai făcut față de o persoană cu imperfecțiuni și neajunsuri. Legământul acesta nu te obligă să ignori defectele celui de lângă tine, ci să te încredințezi persoanei dragi, în ciuda defectelor sale. Neajunsurile vin odată cu angajamentul făcut în cadrul căsniciei (“Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea.” – Efeseni 5:25). Odată ce intrăm în căsătorie, trebuie să ne amintim că noi suntem acea persoană cu greșeli, “nepotrivită” (“Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu.” – Romani 3:23).

Asta face căsnicia atât de glorioasă – o persoană imperfectă se încredințează altei persoane imperfecte. Unde ar fi slava și frumusețea unei căsnicii în care doi oameni perfecți, fără defect, se încredințează unul altuia?

Persoana potrivită este cea cu care te-ai căsătorit

Decât să îți petreci timpul căutând persoana aceea care s-ar potrivi cu tine, caută un soț sau o soție care se luptă să se sfințească. Odată ce ai făcut un legământ public în fața lui Dumnezeu și în fața celorlalți – Felicitări! Te-ai căsătorit cu cine trebuie! Te vei trezi lângă persoana potrivită (“El le-a zis: ‚Oare n-aţi citit că Ziditorul de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască şi a zis: ‘De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevastă-sa, şi cei doi vor fi un singur trup’? Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” – Matei 19:4-6).

Când tu și soțul sau soția ta vă veți confrunta cu durere sau dezamăgire, amintiți-vă că cea mai bună căsătorie din lume rămâne cea dintre doi oameni care au nevoie să fie răscumpărați, iertați, mântuiți, restaurați, odată cu relația lor. Și slavă lui Hristos, El tocmai pentru asta a venit, să ne răscumpere și să ne ofere o relație perfectă cu Sine.

Şi eu am văzut coborându-se din cer, de la Dumnezeu, cetatea sfântă, Noul Ierusalim, gătită ca o mireasă împodobită pentru bărbatul ei. Şi am auzit un glas tare, care ieşea din scaunul de domnie şi zicea: „Iată cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei şi ei vor fi poporul Lui şi Dumnezeu Însuşi va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor. El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tânguire, nici ţipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut.” Cel ce şedea pe scaunul de domnie a zis: „Iată, Eu fac toate lucrurile noi.” Şi a adăugat: „Scrie, fiindcă aceste cuvinte sunt vrednice de crezut şi adevărate.” – Apocalipsa 21:2-5.

(Sursa - https://www.desiringgod.org/articles/did-you-marry-the-one)